Asocijacija mladih SBiH: Mladi se moraju posmatrati kao resurs, a nikako kao problem!

od Press Služba SBiH
Asocijacija mladih SBiH: Mladi se moraju posmatrati kao resurs, a nikako kao problem!

Predstavnici Asocijacije mladih Općinskih/Gradskih organizacija SBIH-a održali su danas sastanak u Sarajevu kojem je prisustvovala i Begija Smajić , potpredsjednica SBIH-a. Na sastanku je razmatrana trenutna politička situacija u BiH. Također, govorilo se o položaju mladih i predstojećim izborima.

Asocijacija mladih SBIH-a nastavit će zagovarati primjenu Zakona o mladima FBIH, Zakona o omladinskom organizovanju RS i Zakona o mladima BD BiH koji se i dalje ne provode u dovoljnoj mjeri kao i druge politike usmjerene na poboljšavanje položaja mladih.

U mnogim mjestima mladi nemaju svoj prostor, sredstva koja će biti namjenjena za njihove aktivnosti, mnoge Općine ili Gradske uprave nemaju čak niti službenika-icu za mlade koji/a bi većinu svog radnog vremena provodio/la sa mladima i radio/la na njihovom položaju.

Mladi će nastaviti odlaziti iz države jer aktuelna vlast ne čini ništa što bi zadržalo mlade u BiH. Posebno, neće zaustaviti odlazak mladih potezi kakav je nedavno povukla Vlada KS koja je za rješavanje stambenog pitanja mladih izdvojila smiješne i nedovoljne iznose.

Primjer da se može bolje i konkretnije riješiti ovaj problem je svakako Općina Novi Grad na čijem čelu se nalazi upravo predsjednik Stranke za BiH gospodin Semir Efendić.

Nepravda koja je prisutna u društvu, nesigurnost i nerazumjevanje od strane vlasti su samo neki od razloga zašto mladi odlaze.

Asocijacija mladih SBIH poziva predstavnike vlasti da napokon počnu raditi na poboljšanju položaja mladih ! Također, poziva sve političke partije da napokon na izbornim listama mladi dobiju priliku te budu nosioci ili visokopozicionirani na takvim listama a ne samo da služe da popunjavaju broj ljudi koji se treba naći na listi.

Stranka za BiH će biti primjer u pružanju prilike mladima. Nadati se da će to slijediti i druge stranke jer mladi, zaista, jesu resurs a nikako problem !

Press SBiH

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.