Potrebna hitna reakcija: Trojka je naše teško oboljele sugrađane u Sarajevu osudila na smrt!

od Press Služba SBiH
Potrebna hitna reakcija: Trojka je naše teško oboljele sugrađane u Sarajevu osudila na smrt!

 

Pravo na život je osnovno pravo svakog čovjeka. Dostupnost lijekova i liječenja najbolje prikazuje praktičnu primjenu principa solidarnosti unutar države i društva. Sudeći po situaciji u kojoj se danas nalaze onkološki pacijenti u Sarajevu pravo na život je kod nas tek mrtvo slovo na papiru, a princip solidarnosti, koji drži društvo na okupu, rezervisan je samo za odabrane i bliske vladajućim krugovima. Ponavlja se ista situacija kao i kod nedavnog porasta uličnog kriminala, sve dok se problem ne dotiče nekoga bliskog vladajućim krugovima Trojke, vlast se pravi mrtva i šuti. Ako se i oglasi onda lopticu baca negdje drugdje i nekome drugome, zaboravljajući da Trojka drži vlast po vertikali zahvaljujući intervencijama OHR-a.

Već danima se 463 pacijenta u Kantonu Sarajevo, koji se nalaze na listi čekanja Fonda solidarnosti za pametni lijek kao oboljeli od najtežih bolesti, bore i mole za lijekove koji im život znače. Pored njih stotine oboljelih od karcinoma posljednjih dana nemaju citostatike niti hormonalnu terapiju, te suštinski nemaju osnovnu terapiju za liječenje karcinoma. Trenutno onkološkim klinikama u Sarajevu nedostaje Taksol, Avomit, Goselerin i nekoliko drugih lijekova, koji su osnovna terapija za naše teško oboljele građane. Na sedmičnom nivou ova terapija košta od 70 do 700 KM, sve u zavisnosti od doziranja, stanja pacijenta i lijeka koji nedostaje. Zbog nedostatka registra oboljelih nepoznat je tačan broj građana koji ovih dana kupuju lijek, ali prema nezvaničnim podacima riječ je o nekoliko stotina naših građana.

Zbog neefikasnosti zdravstvenog sistema, za koji građani izdvajaju novac kako bi im zdravstvena zaštita bila osigurana, oboljeli od ove ozbiljne bolesti su prinuđeni da sami snose troškove za nabavku navedenih lijekova koji su enormno visoki, a na refundaciju novca čekaju jako dugo i ZZO im refundira tek 50% sredstava. Pored navedenih lijekova oboljeli moraju kupovati posebnu hranu, suplemente, vitamine, a veći broj pacijenata se zbog liječenja teških bolesti nalazi na bolovanju. Sve ovo dovodi porodice u tešku materijalnu situaciju, a sve se događa jer ZZO FBiH kasni s tenderima za nabavku lijekova. I naravno niko iz nametnute vlasti i ne pomišlja da ih pozive na odgovornost.

Mora se spomenuti i činjenica da nigdje u regionu nema listi čekanja ni na kakve lijekove, a o ovima koji su trenutno deficitarni na KCUS-u suvišno je i govoriti. Interesantno je da je manjem bh. entitetu slična kriza riješena za nekoliko dana tako što je Zavod zdravstvenog osiguranja Rs-a donio odluku da se onkološkim pacijentima sredstva refundiraju odmah, kako bi iz sedmice u sedmicu pacijenti mogli kupovati neophodne lijekove.

Trojka je naše sugrađane oboljele od teških bolesti, a koji su decenijama izdvajali sredstva za zdravstvenu zaštitu, danas dovela na ivicu prosjačkog štapa. Praktično su svi oboljeli pacijenti od teških bolesti, ukoliko nemaju sredstva da kupe ove skupe lijekove, osuđeni na smrt. A vrlo je interesantno da neefikasnost zdravstvenog sistema pogađa uglavnom Kanton Sarajevo i druge kantone sa bošnjačkom većinom. Možda je bio lijep propagandni potez skinuti ogradu sa KCUS-a, ali pravi potez odgovorne vlasti je da nabavi lijekove na vrijeme i osigura nesmetano liječenje našim građanima. Vlada KS se dosadašnjim radom pokazala kao jeftini kineski proizvod sa skupim američkim marketingom.

Stoga upućujem ljudski apel Vladi Kantona Sarajevo da se probudi iz zimskog sna i samoreklamiranja po društvenim mrežama, te hitno riješi ovo goruće životno pitanje za naše oboljele sugrađane setom hitnih mjera. I to da:

– ZZO KS izvrši hitnu izmjenu Odluke o refundiranju u kojoj će se za onkološke pacijente rok za refundiranje sredstava sa 30 dana smanjiti na sedam dana, za usluge koje se refundiraju u okviru redovnih nadležnosti Zavoda.

– Ministarstvo zdravstva KS pod HITNO izmjeni Pravilnik o refundaciji skupih lijekova na način da: 1. onkološkim pacijentima refundira 100% (umjesto dosadašnjih 50%) lijekove na koje nemaju pravo na teret Fonda solidarnosti 2. se predvidi, izuzetno, kada je nestašica lijekova, da se i lijekovi koji se osiguravaju na teret Fonda solidarnosti, refundiraju od strane ZZO KS)

– KCUS izvrši hitnu nabavku nedostajućih lijekova za stanovnike KS-a, a sredstva za nabavku da doznači ZZO KS.

– Iz rezervi koje imaju na raspolaganju premijer i predsjedavajući Skupštine KS-a, a troše ga na svoje stranačke ahbabe i stranačku infrastrukturu, izdvoji novac za teško bolesne građane Sarajeva, bez ikakvih procedura i čekanja, odnosno da se građanima uplati novac odmah čim predaju molbu sa računom i nalazom. (alternativno: Da se osiguraju interventna sredstva za jednokratnu pomoć u iznosu od po 2000 KM za svakog oboljelog pacijenta koji dostavi dokaz/medicinsku dokumentaciju).

Zbog naših građana koji se zaista nalaze u veoma teškoj situaciji, pozivam i visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji je svojom odlukom nametnuo ovu i ovakvu federalnu vlast, da intervenira i svoje pijune obaveže na ispunjavanje zakonskih obaveza i natjera ih da u što kraćem roku sistem zdravstvene zaštite stave u funkciju građana Kantona Sarajevo. Nedopustivo je da zbog nemara trenutne vlasti i zapuštenog sistema zdravstvene zaštite kojim ista upravlja, životi naših sugrađana budu ugroženi. Ako ste Dodiku i Čoviću predali gotovo sve institucije, ne idite dotle, da im danas predajete i naše živote!

Muamer Bandić, član Predsjedništva SBiH i zastupnik u SKS

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.