Čavalić pozvao na povlačenje Nacrta zakona o lažnim vijestima: Definisali su sve osim ključnog pojma

od Press Služba SBiH
Čavalić pozvao na povlačenje Nacrta zakona o lažnim vijestima: Definisali su sve osim ključnog pojma

Predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Admir Čavalić (SBiH) pozvao je vlasti u Kantonu Sarajevo da odustanu od aktuelnog pokušaja regulisanja izražavanja, mišljenja, govora itd. građana.

Čavalić je poručio da zbog sličnih stvari u RS-u, upravo KS i FBiH treba da institucionalno čuvaju bazne slobode, a ne da ih narušavaju.

“Šta je ‘lažna vijest’? Dezinformacija, obračun sa neistomišljenicima ili nešto treće? Nije na policiji, niti zakonodavcu da o tome odlučuje. Sloboda govora podrazumijeva da non-stop propitujemo našu stvarnost i tako heurisitički učimo. Vlast izgleda i razumije kompleksnost ovog pojma pa se zbog toga u članu 7. nacrta (značenje izraza) sve definiše, osim izraza “lažna vijest”. To nas dovodi do dodatne opasnosti, totalna paušalnost”, rekao je.

On je naglasio da će kao izabrani zastupnik na federalnom nivou uraditi sve što je u njegovoj moći da zaustavi ove, kako kaže, retrogradne pokušaje ograničavanja sloboda.

“Apelujem i drugim kantonima da čuvaju slobode svojih građana”, zaključio je.

Podsjećamo, krajem aprila Vlada Kantona Sarajevo je utvrdila Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u Članu 30 kojeg se navodi da ko iznosi ili prenosi lažne vijesti ili tvrđenja kojima se izaziva panika ili teže narušava javni red i mir ili onemogućava ili značajnije ometa sprovođenje odluka i mjera nadležnih organa i institucija koji vrše javna ovlaštenja, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 600 do 1.800KM.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.