Bečarević: Državni zakon o gasu napravljen je 2014. godine, Vijeće ministara ga može razmatrati

od Press Služba SBiH
Bečarević: Državni zakon o gasu napravljen je 2014. godine, Vijeće ministara ga može razmatrati

Vijeće ministara BiH na sjednici u četvrtak trebalo bi razmotriti Novu istočnu interkonekciju i Južnu interkonekciju. Ukoliko ministri glasaju “za” onda će projekti na konačnu verifikaciju biti poslani Predsjedništvu BiH.

Međutim, preduslov za realizaciju projekata na kojima insistiraju Dragan Čović i Milorad Dodik je usvajanje zakona o gasu na nivou države BiH.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da bez zakona ove projekte neće podržati, a sve su glasnija nagađanja da je istog stava i drugi član Predsjedništva Denis Bećirović.

Da je usvajanje državnog zakona o gasu najispravniji put u procesu izgradnje Istočne i Južne interkonekcije smatra i bivši direktor BH-gasa i ministar u Vladi Kantona Sarajevo za komunalnu privredu, infrastrukturu, prostorno uređenje, građenje i zaštitu Almir Bečarević.

On je u razgovoru za Klix.ba rekao da bi državni zakon o gasu riješio pitanje transporta gasa kao javne usluge na nivou BiH, pitanje transportnih tarifa i formiranje državnog regulatora za gas koji bi ustanovio jednaka pravila igre za sve učesnike na gasnom tržištu u BiH. Osim toga, naglasio je da je prijedlog zakona izrađen još 2014. godine.

“To je onaj put kojim je trebalo od početka da se ide. Međutim, RS, prvenstveno gospodin Dodik, već 15 godina odbija da uopće priča o državnom zakonu upravo iz ovog razloga da na “mišiće” progura istočnu interkonekciju. Ovaj projekat je prvenstveno razlog njegovog odbijanja državnog zakona jer zna da kada bude državni zakon i kada budu jasna pravila igre da će se odlučivati o projektima na bazi onoga šta je potrebno BiH, a ne ono šta neko zamisli da želi i uvede nečiji kapital u BiH”, objašnjava Bečarević.

Dodaje da nije riječ samo o izgradnji gasovoda, već i plinskih elektrana te ulasku u energetski sektor BiH, što bi značilo i zadiranje u državnost BiH koja se, između ostalog ogleda i kroz energetsku sigurnost.

“Državni zakon o gasu postoji u prijedlogu od 2014. godine, taj prijedlog zakona je usklađen sa trećim energetskim paketom i taj prijedlog zakona se nalazi u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa gdje je gospodin Staša Košarac ministar. Zar je problem da tačka na dnevnom redu Vijeća ministara bude zakon koji je gotov, ili koji treba doraditi, a njega je moguće za 15 dana doraditi ako treba? Zašto mora prvo istočna interkonekcija, a ne prvo državni zakon o gasu”, govori Bečarević.

Naglašava da pravila igre trebaju biti jasno definisana.

“Vidite šta nam se desilo prije nove godine, Energoinvest, kao dobavljač je potpisao povećanje transportnih tarifa kroz RS za 50 posto. Razlog zbog čega su oni to uradili je da su prije nove godine napravili fiktivne radove gdje se ništa nije radilo na gasnom sistemu i smanjili dotok prirodnog gasa za Sarajevo i rekli ako ne pristanete na te tarife od 1. januara ćemo vam u potpunosti obustaviti gas. To svi znaju. I to nije način na koji treba krenuti u ove projekte. Sa državnim zakonom takve ucjene ne mogu provoditi”, ističe Bečarević.

Zaključuje da bi uz postojanje državnog zakona na snazi bila pravila kao u čitavoj Evropi te ne bi bilo ucjena i pritisaka kao dosad.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.