Saopćenje: Neodgovorno ponašanje Koalicije SDA – A-SDA u Zeničko-dobojskom kantonu!

od root
Saopćenje: Neodgovorno ponašanje Koalicije SDA – A-SDA u Zeničko-dobojskom kantonu!

Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, nijednoj od institucija kojima je izvršena revizija u Zeničko – dobojskom kantonu, nije dao pozitivan izvještaj. Među njima su: Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije, Ministarstvo za obrazovanje, Univerzitet u Zenici, te Zavod zdravstvenog osiguranja.

Pored toga što su Revizorski izvještaji negativni, zabrinjavajuće je da se pored utvrđenih nepravilosti, navodi i kršenje određenih zakona, ali i izostanak bilo kakvog postupka prema odgovornim licima.

Pored neodgovornog, nesvjesnog i nezakonitog ponašanja, u Revizorskim izvještajima navode se milionske isplate prema raznim dobavljačima, organizacijama itd., bez jasnih ili mjerljivih kriterija, zatim zaključivanje ugovora o radu na određeno vrijeme za period duži od 120 dana, kao i zaključivanje ugovora bez provedene procedure obaveznog javnog poziva ili oglasa.

Posebno istačemo povećanje plata direktorima u javnim ustanovama, a suprotno važećim propisima. Tako plata istim nakon ovog povećanja iznosi gotovo osam hiljada / 8.000 KM.

To je apsolutno neodgovorno ponašanje i zaslužuje svaku osudu.

Centar civilnih inicijativa je u više navrata tražio od Kolegija Skupštine ZDK, da se na dnevni red sjednice Skupštine uvrsti Revizorski izvještaj.

Zašto skupštinka većina, predvođena Koalicijom SDA i A-SDA / NES, izbjegava uvrstiti ove izvještaje na dnevni red sjednice Skupštine, te upoznati javnost Zeničko – dobojskog kantona o radu javnih ustanova i ministarstava!? Odgovor je vjerovatno u želji da se zaštite kadrovi ove Koalicije i skrivanje od javnosti njihove bahatosti i pohlepe.

Kantonalno vijeće Stranke za Bosnu i Hercegovinu zahtjeva od vladajuće Koalicije SDA – A-SDA, da upozna javnost o sadržaju Revizorskih izvještaja, da uvrste Revizorske izvještaje na dnevni red sjednice Skupštine ZDK, te da sankcionišu bahatost svojih kadrova.

Također, Stranka za Bosnu i Hercegovinu ZDK, poziva pravosudne organe da istraže nezakonitosti navedene u Revizorskim izvještajima.

Posebno pozivamo građane Zeničko – dobojskog kantona da na izborima “kazne” ovakvu bahatost i neodgovornost vladajućih.

SBiH Press

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.