Ministar Muhamedbegović (SBiH) : Osigurali smo jednokratnu pomoć za 35.446 penzionera

od root
 Ministar Muhamedbegović (SBiH) : Osigurali smo jednokratnu pomoć za 35.446 penzionera

Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK Mirsad Muhamedbegović i direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO/MIO) Zijad Krnjić potpisali su jučer Sporazum o načinu isplate jednokratne pomoći najstarijoj populaciji sa područja Tuzlanskog kantona, a kojom će biti obuhvaćeni penzioneri koji imaju najmanju ili minimalnu penziju koja ne prelazi 410 KM.

Potpisivanje Sporazuma je još jedan od poteza pomoći koje je ministar Muhamedbegović uradio od kako obnaša ovu poziciju.
Jednokratna pomoć od velike je važnosti penzionerima u vremenu kada cijene hrane hrastu, a nema nikakvih programa od drugih nivoa vlasti i nadležnih da ublaže rast barem osnovnih životnih namirnica.
Ovim sporazumom regulišu se međusobna prava i obaveze Kantonalne vlade i Zavoda u pogledu implementacije ukupno nešto više od 3,5 miliona KM, koliko je Vlada TK osigurala za ovu namjenu. Radi se o jednokratnoj pomoći u iznosu od po 100,00 KM onim penzionerima koji primaju lične ili porodične penzije i čija ukupna penzijska primanja ne prelaze iznos od 410,08 KM – kazao je ministar.
Ukupni broj penzionera sa najnižom penzijom, kako navodi ministar, je 35.446 korisnika. Sredstva su osigurana u rebalansu budžeta.
Ovim sporazumom smo stvorili uslove za realizaciju još jedne mjere iz ekspozea premijera Tuzlanskog kantona, a koja se odnosi za jednokratnu novčanu naknadu penzionerima. Rok za implementaciju ove mjere je 1. septembar 2022. Pomoć će biti isplaćena do 5. avgusta – naveo je ministar Muhamedbegović.
Ova mjera Vlade TK je za sada prva ovakva mjera u Federaciji BiH i služi za primjer svim drugim kantonima da slične mjere poduzmu na područjima svojih kantona.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.