Bandić za Hayat.ba o saradnji SDA-SBIH-DF: Izbjeći pravno nasilje koje je priredila Trojka

od Press Služba SBiH
Bandić za Hayat.ba o saradnji SDA-SBIH-DF: Izbjeći pravno nasilje koje je priredila Trojka

 

Prihvatit ću bilo koji oblik političkog organizovanja od strane ovih stranaka koje su se u prethodnom periodu pokazale kao patriotski blok, kaže Bandić

Stranka demokratske akcije (SDA), Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Demokratska fronta (DF) jučer su postigli dogovor da jedni drugima ‘ne smetaju’ na lokalnim izborima u Kantonu Sarajevo.

Šta će to tačno u praksi značiti za Hayat.ba je pojasnio član Predsjedništva Stranke za BiH i šef Kluba SBiH-a u Skupštini KS Muamer Bandić.

– Inicijativa je bila da stranke predlože najboljeg kandidata za određenu opštinu, a da ostale stranke ne stavljaju svoje protukandidate i da se ostavi prostor tom kandidatu da može da radi sa cjelokupnim glasačkim tijelom tog patritskog bloka. Svi će imati svoje kandidatske liste za vijeća – rekao nam je Bandić.

Pojedine stranke već su predložile kandidate za načelnike. Tako su iz DF-a kandidirali Dennisa Gratza za načelnika općine Centar, a iz SDA Samira Lokvančića za načelnika Ilidže.

– Radi se na nivou kantonalnih odbora. Imena koja budu predložena mislim da će se podržati, ne bi trebalo biti posebnih izmjena – kazao je Bandić.

Osvrnuo se i na jučerašnji dogovor te razloge zbog čega je uopće došlo do saradnje.

– Prihvatit ću bilo koji oblik političkog organizovanja od strane ovih stranaka koje su se u prethodnom periodu pokazale kao patriotski blok, jer nisu željeli da suspenduju Ustav i na taj način organizuju vlast u FBiH. Sve sa ciljem da nemamo jedan oblik pravnog nasilja kakav su nam priredile stranke Trojke. Ne želimo da pravno i političko nasilje budu standard u BiH. Iz tih razloga ćemo prihvatiti saradnju kako bi učvrstili pravni poredak i učinili ga funkcionalnim i pravednijim za društvo. Ako nosioci pregovaračkih aktivnosti smatraju da su predložili najbolje kandidate kako bi donijeli jednu novu politiku u lokalne zajednice siguran sam da će to podržati svi oni koji su bili u pregovaračkom timu i da će njihove strukture to podržati – pojasnio je Bandić.

Ističe kako je vrlo bitno da se izbjegne situacija koja je bila u prethodnom periodu kada su stranke Trojke predložile tri svoja načelnika u gradskim općinama.

– A onda su ih za jedno kratko vrijeme počeli sami rušiti, odnosno njihova vijeća su počela pokretati aktivnosti u smislu izglasavanje nepovjerenja. Praktično, građani su bili taoci sukoba između načelnika i vijeća – naveo je Bandić za Hayat.ba.

Zaključuje kako trebaju doći ozbiljne politike koje će donijeti ozbiljne programe kako bi načelnici i vijeća radili isključivo na programskim aktivnostima, a ne na nekom političkom ili koalicionom sukobljavanju.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.