Ministar Helez konačno shvatio da je Smajić u pravu: BiH mora imati potpunu kontrolu neba

od Press Služba SBiH
Ministar Helez konačno shvatio da je Smajić u pravu: BiH mora imati potpunu kontrolu neba

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez izjavio je tokom posljednje posjete Republici Bugarskoj da Bosna i Hercegovina mora imati putpunu kontrolu neba iznad cijele zemlje.

Na izjavu ministra Heleza regovao je delegat (SBiH) u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Džemal Smajić koji je još krajem prošle godine upozorio da pitanje kontrole bh. neba i borba za zaštitu suvereniteta BiH u zračnom prostoru traje tri decenije.

Prema njegovim riječima od 2019. godine počinje realizacija plana da se kontrola bh. neba u potpunosti prepusti Beogradu i Zagrebu.

Helez je, inače, u novembru 2023. godine komentarisao tadašnje navode delegata Smajića, kazavši da to nije tačno i da “prvi put u historiji Bosne i Hercegovine imamo nadzor bh. neba”, tvrdeći da se to može vidjeti u Ministarstvu odbrane, Centru, gdje se u potpunosti nadgleda nebo.

“Kada sam prije godinu dana upozoravao da Bosna i Hercegovina mora kontrolisati svoje nebo, koje se trenurno kontroliše dijelom iz Beograda i dijelom iz Zagreba, ministar odbrane Zukan Helez obmanjivao je javnost i govorio kako ne govorim istinu i kako BiH kontroliše u potpunosti svoje nebo. Prije nekoliko dana kada sam pročitao da je Helez napokon shvatio da sam bio u pravu i ponovio ono što sam mu govorio prošle godine, ponovo se probudila nada da bi se stvari mogle pomjeriti u pozitivnom pravcu”, kazao je Smajić.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.