Hadžidedić u Goraždu poručio: Moramo djelovati zbog situacije u BiH

od root

“Bosna i Hercegovina se nalazi u jednoj situaciji kada mi zaista moramo djelovati radikalno i drugačije, zalagati se za novi sistem i Ustav, prije svega za povratak suvereniteta u institucije države, a vrhovna institucija u kojoj se mora vratiti suverenitet ovoj zemlji jeste Parlament Bosne i Hercegovine”, kazao je na skupu u Goraždu prof. dr. Zlatko Hadžidedić, stručnjak za međunarodne odnose, političku teoriju i teoriju nacionalizma, te nosilac liste SBiH za Parlamentarnu skupštinu BiH.

“ Nalazimo se u jednom posebnom trenutku koji je uporediv vjerovatno jedino sa 1992. godinom kada je u pitanju ugroženost ove države i njen suverenitet. Suverenitet je pitanje toga da se mi možemo oduprijeti pokušajima susjednih država, kao što je u ovom slučaju bila Republika Hrvatska, u tome da nam nameću svoje ideje kako bi ova država trebala da izgleda.  Suverenitet je i pitanje toga da nam bilo kakav Visoki predstavnik, pa bio to Kristijan Šmit ili neko drugi, ne može mijenjati naš Ustav bez naše volje, jer Ustav se može mijenjati jedino u Parlamentu Bosne i Hercegovine – istakao je Hadžidedić.

Dodao je da “specifičan trenutak u kojem se nalazi Bosna i Hercegovina zahtijeva i specifičan pristup”.

“Mnogo puta smo čuli ovih dana da se mnogi zalažu za građansku državu, za građansko uređenje. Mi to podržavamo. Međutim, to nije dovoljno reći. Moramo se zalagati za potpuno novi sistem. Građanska država ne znači da ostavite Dejtonski sporazum ovakav kakav jeste, Dejtonski Ustav kakav jeste i proglasite da smo mi građanska država. Građanska država podrazumijeva sasvim novi sistem i podrazumijeva da se suverenitet vrati građanima. On je tokom svih ovih godina od zaključenja Dejtonskog sporazuma bio izmješten na takav način da su uvijek trojica pojedinaca raspravljali u ime svih građana o tome šta su njihovi interesi. Njih trojica su se, manje više sporazumijevali. To su uvijek bili predstavnici etnonacionalnih stranaka. Ali, nije toliko ni važno kako su te stranke profilirane, bitno je da je procese izbačen iz institucija Bosne i Hercegovine i prebačen u domen privatnih dogovora i sporazuma – naglasio je Hadžidedić.

Kao nosilac liste za državni parlament Stranke za BiH kazao je da će unutar državnog parlamenta boriti za povratak suvereniteta u institucije Bosne i Hercegovine i za potpuno novi politički sistem.

“Borit ćemo se za donošenje novog Ustava koji će biti zasnovan na građanskom principu, gdje će se u potpunosti dosadašnji etno nacionalistički princip kakav je postojao odstraniti i gdje ćemo zaista imati jedan moderni evropski sistem. Mi u krajnjoj instanci ne moramo ni pisati novi Ustav, možemo preuzeti bilo koji Ustav bilo koje evropske zemlje, ali onda dobivamo građansko uređenje i dobivamo liberalno demokratski sistem kakav svi ostali u Evropi imaju – rekao je Hadžidedić.

Poručio je kako nema nikakvog razloga da građani u Bosni i Hercegovini ne budu kao svi ostali građani Evrope po tom pitanju.

“Ne moramo nužno biti članica Evropske unije, ali bitno je da budemo suverena država, da imamo liberalno demokratsko uređenje i da većina građana i njihova volja odlučuje o tome šta je interes građana, a ne da to čine otuđene oligarhije ili pojedinci. Mi moramo preokrenuti situaciju u potpunosti – naveo je prof. dr. Zlatko Hadžidedić.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.