Husejnović (SBiH) nosilac liste za PFBiH: Za porazno stanje u državi odgovorni su oni koji su uveli laž i korupciju u sistem odlučivanja

od Press Služba SBiH
Husejnović (SBiH) nosilac liste za PFBiH: Za porazno stanje u državi odgovorni su oni koji su uveli laž i korupciju u sistem odlučivanja

Enes Husejnović nosilac je liste za Parlament Federacije BiH ispred Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

Na skupu u Sarajevu prilikom predstavljanja kandidata iz Kantona Sarajevo na predstojećim opštim izborima u Bosni i Hercegovini Husejnović je konstatovao da je stanje u Federaciji BiH kao i u kompletnoj državi, porazno. Izborni program ove stranke, kako kaže, nudi rješenja kojima bi se stvari pokrenule na bolje u svakom segment, a time i popravio život građana.

“Jedno od rješenja koje nudi Stranka za BiH je proizvodnja hrane. Imamo sve resurse da proizvodimo i izvozimo hranu, a mi hranu uvozimo i ovisimo o globalnim kretanjima koja se događaju na svjetskom tržištu. Nerijetko čujemo i da je neki grad u BiH izabran za turističku svjetsku destinaciju, jer se turizam stihijski razvija. Pored toga, loše je stanje kada je riječ i o indstrijskom razvoju. Zaista nisam jugonostalgičar, ali ta oblast negdje se veže za Titino vrijeme. Ako se i dogodi neki pomak u ovoj oblasti, nije riječ o sistemskom radu vlasti, nego je posljedica upornosti i vizije pojedinaca – konstatovao je Husejnović.

Kao neko ko dolazi iz boračke populacije, osvrnuo se i na stanje u toj oblasti, kazavši da je nezadovoljstvo boraca opravdano.

„U periodu agresije 1992 – 1995.godine, ta generacija Bošnjaka, Bosanaca i Hercegovaca po prvi put je pod svojojom zastavom branila svoju domovinu. Nakon srednjovijekovne Bosne, Bosanci i Hercegovci su ostavljali svoje kosti po Rusiji i po Mohačkim močvarama ratujući za razne carevine, a u ovom periodu agresije po prvi put su branili i odbranili svoju domovinu. Nijedna zemlja nije zaboravila svoje branioce kao što je to Bosna i Hercegovina. Stranka za BiH nije odgovorna niti suodgovorna za takvo stanje. Odgovorni su oni koji su godinama na vlasti, oni koji godinama sjede u skupštinskim klupama a ništa ne rade. Odgovorni su oni koji su uveli laž i korupciju u sistem odlučivanja – istakao je Husejnović.

Podcrtao je s toga, da je od velike važnosti da građani u BiH 2.oktobra u što većem broju izađu na izbore, jer kako kaže „manja izlaznost ostavlja mogućnost onim političkim subjektima da zadrže vlast kako je to do sada i bilo“. Dodao je da liste SBiH čine obrazovani kandidati koji imaju imaju kompentenciju da unesu nešto novo u politički život u Bosni i Hercegovini. Posebno je ukazao na veliki broj mladih koje je ova stranka kandidovala, kao i žena.

„Nerijetko u javnom diskursu susrećemo se sa izjavama o rodnoj ravnopravnosti, o borbi za položaj žene u društvu, politici. To ostane na nivou verbalnog retoričkog obzirno da se ne planiraju projekti u tim oblastima i ono malo što je planirano ne realizuje se jer se ne obezbijede sredstva. Čak i nevladine organizacije koje se bave tim pitanjima ne poduzimaju ništa posebno. Poznato nam je da Izborni zakon BiH kaže koliko na određenim listama treba biti žena. Prilikom formiranja ove liste vodilo o tome računa. Nudimo njabolje, najobrazovanije kadrove koji stvari mogu mijenjati – rekao je Husejnović.

 

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.