Hadžidedić (SBiH), nosilac liste za državni parlament: U pitanje je doveden opstanak BiH, ovi izbori su presudni za budućnost zemlje

od Press Služba SBiH
Hadžidedić (SBiH), nosilac liste za državni parlament: U pitanje je doveden opstanak BiH, ovi izbori su presudni za budućnost zemlje

Prof.dr. Zlatko Hadžidedić ispred Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) nosilac je liste za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na predstojećim Općim izborima, koji će se održati 2.oktobra ove godine.

Kao stručnjak za međunarodne odnose, političku teoriju i teoriju nacionalizma, stava je da je jedini izlaz da državu učinimo jednaku evropskim, tako da Bosna i Hercegovina bude izgrađena kao nacionalna država. Kazao je da Stranka za BiH na izbore i izlazi sa takvim sloganom “Zajedno ZA jedno”, navodeći da on predstavlja formulu za naciju i nacionalnu državu.

„Nacija je kada smo svi zajedno za jedno, kada se svi osjećamo kao jedinstveno tijelo koje posjeduje vlastitu volju, volju da donosi svoje vlastite zakone i da ima svoju vlastitu državu. Mi kao građani ove države moramo da shvatimo da nema opstanka u ovoj državi ukoliko se ne budemo osjećali kao građani, kao dio jednog jedinstvenog tijela koje posjeduje suverenitet i ima pravo da upravlja tom državom – rekao je Hadžidedić.

Podcrtao je da jedino sa takvim temeljima ovu zemlju „možemo rekonstruirati“.

„Mi kao građani ovoj državi plaćamo porez. To je ono što nas čini građanima i istovremeno nam daje pravo da upravljamo tom državom. Tako je u svim demokratskim državama. To je jedina tapija koja je bilo kome ovdje data. Dakle, nikakva vjerska i etnička pripadnost, nikakva „konstitutivnost“, ne daje ljudima pravo da upravljaju državom, samo to što smo građani nam daje to pravo. Samo na tim temeljima mi ovu državu možemo rekonstruirati. Ona je do sada bila razlomljena, rasturena, rasparčana jer smo na taj princip zaboravili i jer smo prihvatili da nam podmetnu principe koji niti su naši tradicionalni, niti su evropski. To su principi koji su izmišljeni posebno za Bosnu i Hercegovinu, da postoje nekakvi „konstitutivni narodi“, pa onda u naše ime samovoljno upravljaju neka trojica pojedinaca, koji navodno predstavljaju te „konstitutivne narode“… Osnovna prava koja građani posjeduju su oduzeta, izmještena u sferu privatnih dogovora ove trojice tzv.lidera. Isključivo je taj model primijenjen na BiH i nigdje na svijetu više ne postoji, potpuno je otuđen od ideje demokracije. To je jedan oligarhijski sistem u kojem se trojica ljudi dogovaraju u ime nas i tvrde da oni na to imaju pravo – ukazao je Hadžidedić.

Stava je da ovi izbori mogu da promjene takve stvari, poručivši kako su stoga ovi izbori presudni, uz napomenu da je „ovo i presudni trenutak“.

– Angažirao sam se u politici upravo zato što mislim da ovo i jeste presudni trenutak. Ova država, sa ovim modelom koji je do sada postojao, došla je do granice svog opstanka, i dalje ne može opstati sa ovakvim sistemom. Ukoliko iste snage koje su do sada bile na vlasti odnesu pobjedu na izborima, ova država nema nikakvu budućnost i nema šanse za opstanak – istakao je Hadžidedić.

Dodaje da je u Bosni i Hercegovini potreban posve novi program, naglasivši da Stranka za BiH upravo to i pruža.

Za nas je sada pitanje biti ili ne biti: jedna ili tri nacije, naveo je Hadžidedić. Jedna nacija znači jednu državu, tri nacije vode nas u pravcu tri države.

„ Mi smo izašli sa najotvorenijim programom, a to je da BiH treba da bude uređena kao nacionalna država. No, i u okviru tog koncepta, pdređene snage pokušavaju da nas razbiju na Bosance i Hercegovce. Nacija ne može biti razbijena na dva bloka nikako. Naciju odlikuje jedinstvo i ona mora biti jedno. Mora biti jedna i jedinstvena. Ovoj zemlji moramo dati ime koje će nama svima omogućiti da se izjašnjavamo kao pripadnici jedinstvene nacije, kao građani ove zemlje i samim time pripadnici te iste nacije, da nas niko ne dijeli ni na konstitutivne narode po vjerskom identitetu, niti da nas dijeli po regionalnom identitetu na Bosance i Hercegovce. Možemo opstati jedino ako postoji jedinstvena volja za donošenje odluka i ako je ta zemlja suverena u odnosu na vanjske sile. Sve dok ima konstitutivne narode tu će biti i Srbija i Hrvatska koje će petljati u naše odnose i mi nećemo imati taj suverenitet. Da bi postojao suverenitet nužno je da postoji jedinstvena nacija. Dok ne budemo jedinstveni građani, ujedinjeni u jedinstvenu naciju sa svojom suverenom voljom i svojom suverenom državom mi se nećemo izvući iz ove krize – naveo je Hadžidedić, kazavši i da „onog momenta kada budemo suverena država, Evropska unija će željeti da budemo njena članica, i neće nas posmatrati kao što nas posmatra sada, kao prosjaka koji će vječno da moli za milost pred njenim vratima“.

Podcrtao je također, da bi smo se uklopili u norme svjetskog i evropskog kapitalističkog evropskog sistema, BiH mora biti nacionalna država svih Bosanaca.

 

 

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.