Pilić: Osuđujem nasilje nad građanima kod Livna, sankcije ne smiju izostati za provođenje sile

od root
Pilić: Osuđujem nasilje nad građanima kod Livna, sankcije ne smiju izostati za provođenje sile

Kantonalno vijeće Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) iz Kantona 10 najoštrije je osudilo današnje nasilje od strane specijalne policije nad mještanima sela Megdan kod Livna, te zatražili da oni koji su provodili silu nad ljudima budu sankcionisani.

Ocijenili su nedopustivim slanje specijalaca na narod, koji se okupio s ciljem sprječavanja radova na ilegalnom vodocrpilištu kako bi zaustavili privatnog investitora da im onemogući redovno snadbijevanje pitkom vodom, te pozvali  međunardne organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava, da takođe hitno reaguju i osude upotrebu sile tokom današnjeg protesta.

“Svuda u normalnim demokratskim državama građani imaju svoje pravo na mirne proteste, samo se u BiH na goloruke ljude, kako bi se zaštitili lokalni moćnici, šalje policija da ih tuku. Žalosno i poražavajuće je da niko od strane lokalne vlasti ovaj čin još nije osudio, čime su pokazali da nisu uz narod. Građani su pokazali visoku samosvijest i blokadama su poslali snažnu poruku vlastima da više neće mirno gledati otimanje javnog dobra. Ovo je država njenih građana, a ne politike i privatnika – kazao je Safet Pilić, predsjednik Kantonalnog vijeća  SBiH Kantona 10, koji je dodao da je građanski bunt opravdan.

Pozvao je članove i aktiviste Stranke za BiH sa područja cijelog Kantona 10, ali i države BiH, da i oni osude ovakve napade.  Ocijenio je i da nasilje nad ljudima, ne smije ostati nekažnjeno te da “svi koji su tukli i maltretirali građane moraju biti najoštrije kažnjeni, odnosno da moraju odgovarati kao državni službenici za takve postupke”.

Stranka za BiH zahtijeva da se riješi pitanje zbog kojih su građani danas protestovali u selu Megdan kod Livna, navodeći da do ovakvih situacija gdje “ljudi tijelima sprječavaju prilazak građevinskih mašina terenu nije smijelo ni doći”.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.