Bečarević : Proglasiti stanje elementarne nepogode u poljoprivredi „Sve preduslove imamo, ali sistemske pomoći poljoprivredi nema“

od root
Bečarević : Proglasiti stanje elementarne nepogode u poljoprivredi „Sve preduslove imamo, ali sistemske pomoći poljoprivredi nema“

Svjedoci smo u protekla dva mjeseca izrazito sušnog perioda i slijedom toga vapaja poljoprivrednika iz oba entiteta u BiH da se proglasi stanje elementarne nepogode na državnom nivou. Poljoprivrednici ukazuju da i ono malo proizvodnje koje imamo u BiH može biti dodatno ugroženo u narednoj sezoni sjetve, obzirom da je suša smanjila urode na poljoprivrednim dobrima i samim time prihode poljoprivrednika.

Ono što posebno zabrinjava sve poljoprivrednike je činjenica da je u periodu od 2000. do 2021. godine gotovo svaka druga godina bila sušna (2000., 2003., 2007., 2011., 2012., 2017., 2019., 2021.). Nažalost, u nizu sušnih godina, 2022. godina može se uporediti sa sušom iz 2003. i 2012. godine, koje su bile najintenzivnije. Klima se mijenja i ovi podaci upravo to ukazuju.

Sve ovo je doprinijelo da BiH vrlo malo proizvodi sopstvenu hranu i da je sve bazirano na uvozu, što je neodrživ koncept, kada imamo u vidu ovu godinu gdje cijene hrane iz uvoza imaju konstantan rast. Sve preduslove imamo, ali sistemske pomoći poljoprivredi nema. Pored suše koja ostavlja „sprženu  zemlju“ iza sebe imamo sada i požare koji pustoše maslinike, vinovu lozu i usjeve u Hercegovini.

Klimatske promjene, kojima smo svi svjedoci, u narednim godinama mogu donijeti samo još težu situaciju u oblasti poljoprivrede i zato je krajnje vrijeme da svi nivoi vlasti hitno krenu u pomoć svim proizvođačima hrane, jer možemo doći u potpunu ovisnost o uvozu poljoprivrednih proizvoda. Da li treba da npr. Semberija i Hercegovina ostanu bez poljoprivrednika i da više nemamo domaćeg kukuruza, krompira, paradajza ili krastavica?

Porazna je činjenica da poljoprivrednici moraju tražiti pomoć od države i to iste one koja nije u stanju da ukine akcize, koja niti jednog kanadera ne može/neće finansirati i koja na muku poljoprivrednika gleda kao na dešavanje u nekoj zemlji hiljadama kilometara od BiH. Klimatske promjene su izvjesne i povez na očima koje ima Vijeće ministara BiH neće tu činjenicu izmijeniti, te stoga pomozite poljoprivredi odmah!

Almir Bečarević, predsjednik Kantonalnog vijeća SBiH  KS

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.