Almir Bečarević (SBiH) traži da se proglasi stanje elementarne nepogode u poljoprivredi: „Sve preduslove imamo, ali sistemske pomoći poljoprivredi nema“

od Press Služba SBiH
Almir Bečarević (SBiH) traži da se proglasi stanje elementarne nepogode u poljoprivredi: „Sve preduslove imamo, ali sistemske pomoći poljoprivredi nema“

Almir Bečarević (SBiH), predsjednik Kantonalnog vijeća SBiH Kantona Sarajevo stava je da Bosna i Hercegovina ima sve preduslove da proizvodi hranu, ali je ističe “problem što nemamo sistemske pomoći poljoprivredi”.

“Svjedoci smo u protekla dva mjeseca izrazito sušnog perioda i slijedom toga vapaja poljoprivrednika iz oba entiteta u BiH da se proglasi stanje elementarne nepogode na državnom nivou. Poljoprivrednici ukazuju da i ono malo proizvodnje koje imamo u BiH može biti dodatno ugroženo u narednoj sezoni sjetve, obzirom da je suša smanjila urode na poljoprivrednim dobrima i samim time prihode poljoprivrednika – upozorio je Bečarević.

Naveo je da poljoprivrednike posebno zabrinjava činjenica da je u periodu od 2000. do 2021. godine gotovo svaka druga godina bila sušna (2000., 2003., 2007., 2011., 2012., 2017., 2019., 2021.).

Nažalost, u nizu sušnih godina, 2022. godina može se uporediti sa sušom iz 2003. i 2012. godine, koje su bile najintenzivnije. Klima se mijenja i ovi podaci upravo to ukazuju. Sve ovo je doprinijelo da BiH vrlo malo proizvodi sopstvenu hranu i da je sve bazirano na uvozu, što je neodrživ koncept, kada imamo u vidu ovu godinu gdje cijene hrane iz uvoza imaju konstantan rast. Sve preduslove imamo, ali sistemske pomoći poljoprivredi nema. Pored suše koja ostavlja „sprženu zemlju“ iza sebe imamo sada i požare koji pustoše maslinike, vinovu lozu i usjeve u Hercegovini – istakao je Bečarević.

Upozorava da klimatske promjene, kojima smo svi svjedoci, u narednim godinama mogu donijeti samo još težu situaciju u oblasti poljoprivrede.

” I zato je krajnje vrijeme da svi nivoi vlasti hitno krenu u pomoć svim proizvođačima hrane, jer možemo doći u potpunu ovisnost o uvozu poljoprivrednih proizvoda. Da li treba da npr. Semberija i Hercegovina ostanu bez poljoprivrednika i da više nemamo domaćeg kukuruza, krompira, paradajza ili krastavica? Porazna je činjenica da poljoprivrednici moraju tražiti pomoć od države i to iste one koja nije u stanju da ukine akcize, koja niti jednog kanadera ne može/neće finansirati i koja na muku poljoprivrednika gleda kao na dešavanje u nekoj zemlji hiljadama kilometara od BiH. Klimatske promjene su izvjesne i povez na očima koje ima Vijeće ministara BiH neće tu činjenicu izmijeniti, te stoga pomozite poljoprivredi odmah – stava je Bečarević.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.