Izbori za Savjete MZ u najmnogoljudnijoj općini: Građani općine Novi Grad Sarajevo dali najveće povjerenje listama koje su imale podršku SBiH

od root
Izbori za Savjete MZ u najmnogoljudnijoj općini: Građani općine Novi Grad Sarajevo dali najveće povjerenje listama koje su imale podršku SBiH

Na sjednici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo održanoj u četvrtak usvojen je Izvještaj o provedenim izborima za Savjete mjesnih zajednica na području ove općine, koji su održani 20.03.2022. godine. Na ovim izborima glasalo je ukupno 16.682 birača što je 14,47% od ukupnog biračkog tijela općine Novi Grad.

Pravo da bira i da bude biran na ovim izborima imao je svaki građanin mjesne zajednice upisan u izvod iz biračkog spiska te mjesne zajednice. Rezultate glasanja na biračkim mjestima utvrdili su birački odbori imenovani od Općinske izborne komisije za izbor organa mjesnih zajednica, koja je utvrdila rezultate.

Iako se radi o građanskim izborima na kojima političke stranke zvanično ne predlažu liste, političke stranke ipak najviše organiziraju svoju infrastrukturu, i članovi političkih stranaka mahom se nalaze na kandidatskim listama pri čemu stranačke organizacije vode kampanju.

U cijelom procesu učestvovalo je 566 kandidata u 28 mjesnih zajednica, a izabrano je 188 novih članova Savjeta MZ za mandatni period 2022-2026.

Prema nezvaničnim informacijama građani su dali najveće povjerenje listama koje su imale podršku Općinske organizacije Stranke za BiH Novi Grad Sarajevo i time ostvarile apsolutnu pobjedu u 60% mjesnih zajednica. To je ukupno 16 mjesnih zajednica gdje imaju većinu, pri čemu su u njih deset svi izabrani članovi savjeta kandidati sa listi koje je podržala SBiH.

Nezvanični podaci su i da su kandidati koje je podržala ujedinjena Trojka (NiP, SDP i NS) osvojili većinu u 9 mjesnih zajednica,  a kandidati koje je podržala SDA su većinu ostvarili u svega 2 mjesne zajednice. Jednu mjesnu zajednicu osvojila je grupa građana bez podrške političkih partija.

Podsjećanja radi na izborima koji su održani prije 4 godine SDA je imala većinu u više od 20 mjesnih zajednica, pa najnoviji rezultat predstavlja debakl u odnosu na raniji period. Time se pokazuje da je izlazak načelnika ove općine Semira Efendića iz SDA ipak ostavio veliki trag u ovoj općini. Hoće li tako biti i u Kantonu Sarajevo gdje je Efendić nosio listu SDA za Skupštinu Kantona 2018. godine ostaje da se vidi.

Izlaznost građana na ove izbore u odnosu na protekle godine bila je najveća, što govori da se svijest građana polako mijenja i da oni žele aktivno da učestvuju i daju doprinos svojoj lokalnoj zajednici.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.