Navedeni Čavalićev stav je uvjet Stranke za BiH za odazivanje na Nikšićevu inicijativu, pa iz izjave proizilazi da nikakvih potpisa iz SBiH danas neće biti jer željeni sporazum još nije potpisan.

Prema Čavalićevim navodima, njegova stranka smatra da je pomalo ishitrena ročnost Nikšićevog poziva u situaciji kad predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH, inače nezaobilazni činioci u predlaganju mandatara, odnosno formiranja nove Federalne vlade, još nisu imenovani u novom postizbornom mandatu, a prvenstveno njima bili bi namijenjeni potpisi podrške navedenom programu.

U vezi s navedenim, prije nekoliko dana su lider Čavalićeve stranke Semir Efendić, kao i lideri Narodnog evropskog saveza i Pokreta “Za nove generecije” Nermin Ogrešević i Damir Marjanović uputili pismo predsjedniku Socijaldemokratske partije BiH Nerminu Nikšiću navodeći uvjete pod kojima bi eventualno potpisali da su njihove stranke dio parlamentarne većine u Federaciji BiH.

– Radi izbjegavanja eventualnih nesuglasica, smatramo potrebnim da usaglasimo i potpišemo sporazum o formiranju izvršne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine za mandatni period 2022-2026. godine, u kojem ćemo regulirati prava, obaveze i odgovornost svakog političkog subjekta koji čini parlamentarnu većinu u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Potpise podrške koji se od nas traže možemo dati isključivo za formiranje programske Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i u okviru procedure kojom se od rukovodstva Federacije BiH traži imenovanje mandatara Vlade, a ne za najavljeni pritisak prema međunarodnoj zajednici – naveli su Efendić, Ogrešević i Marjanović.