SBiH: Ukidanje dokumentarnog programa TVSA je opasan presedan koji se mora spriječiti

od root
SBiH: Ukidanje dokumentarnog programa TVSA je opasan presedan koji se mora spriječiti

Kantonalno vijeće Stranke za Bosnu i Hercegovinu zatečeno je odlukom direktorice JP TVSA Duške Jurišić da ukine redakciju dokumentarnog programa ove TV kuće. Kako su Skupštinu i Vladu Kantona Sarajevo obavijestili Sindikat i Vijeće uposlenika TVSA, novim Pravilnikom o radu i sistematizaciji radnih mjesta, redakcija koja je proizvodila ovaj program više ne postoji.

Smatramo ovo otvorenim i pomno osmišljenim udarom na društvo koje kroz budžet KS finansira i TVSA. Jasno se prepoznaje ovaj novi agresivni koncept na biće, osjećaje i potrebe gledateljstva TVSA čije su rezultante skandalozni film koji relativizira agresiju i genocid i uskraćivanje emisija iz oblasti strateški značajnog dokumentarnog programa. Možda će u programu TVSA i biti dokumentarnih emisija, ali one, očigledno, neće kao nekada biti proizvođene kontinuirano i kroz značajnije produkcijske kapacitete pa će se na TV ekranu pojavljivati tek povremeno kako bi bila zadovoljena forma.

Umjesto da gledateljstvu ponudi što više programa iz kojeg može učiti o svojoj historiji i kulturi, direktorica Jurišić tu ponudu minimalizira.

Slijedom ovog, jasno je da će biti smanjena proizvodnja emisija o protekloj agresiji. Ovakvi potezi u ovoj sredini su neprijateljski prema njoj jer joj uskraćuju ono što je bitno u vremenu svekolikih nasrtaja kojima se želi osporiti naša historija življenja na ovim prostorima i sve što iz toga slijedi, poput tradicije, kulture i autohtonosti.

Unaprijed odbijamo eventualne teze o navodnom miješanju u programsku politiku i pritisak na neovisne medije. Potrebno je snažno osuditi i osujetiti svako djelovanje koje umanjuje mogućnost ovog društva da spozna sebe i svoju okolinu, a koje je suprotstavljeno njegovom interesu i potrebama. Ovakve antinarodne politike, koje se realizuju čak i kroz javni servis, oštro osuđujemo, a njihove ideologe i realizatore upozoravamo da ćemo sve učiniti da ih spriječimo u tome i neutrališemo rezultate njihovog djelovanja.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.