Efendić za N1: Niko nema pravo prolongirati izbore, promjena odnosa političkih snaga dobro bi došla

od root
Efendić za N1: Niko nema pravo prolongirati izbore, promjena odnosa političkih snaga dobro bi došla

Stranka za Bosnu i Hercegovinu pozvala je domaće političare koji imaju snagu odlučivanja u Parlamentu BiH da usvoje izmjene Izbornog zakona BiH koje će tehnički unaprijediti izborni proces.

Danas su nastavljeni pregovori o izmjenama Izbornog zakona koji će se voditi i sutra.

O pitanju izmjena Izbornog zakona, samog procesa pregovora u emisiji Dan uživo N1 televizije govorio je predsjednik Stranke za BIH Semir Efendić. On je komentarisao i jučerašnju sjednicu Doma naroda na kojoj se, ipak, nije glasalo o ukidanju akciza na gorivo. Efendić to pravda “Dodikovim strahom od funkcionalne BiH”.

– Mislim da je bilo sasvim dovoljno vremena da se dođe do nekog dogovora da je postojala ta volja i neko slaganje oko sadržaja tih izmjena. Ono što bi bio optimum u ovom trenutku je tehničko poboljšanje, nešto što bi garantovalo barem regularnost izbora u smislu onemogućavanja izbornih krađa. U tom smislu pozvali smo stranke da se usvoje te tehničke izmjene koje bi se prije svega odnosile na sam proces registracije birača na biračkom mjestu gdje bi se to radilo putem otiska prstiju, a pored toga uvođenje skenera koji se koriste u puno izbornih sistema na svijetu gdje se nakon glasanja i nakon što glasački listić bude kod svakog glasača on ubacuje u skener koji ga automatski broji i nakon toga više nema niko dodir sa tim izbornim materijalom ili sa tim glasačkim listićem – kazao je Efendić.

Stava je da bi takva tehnička poboljšanja u izbornom procesu bila veoma korisna te da bi se time na neki način vratilo povjerenje građana u sam proces.

– Jer, sigurno je da jedan broj građana uopće ne izlazi jer nema povjerenje u sam izborni proces. Po meni za ove tehničke elemente izmjena Izbornog zakona ima i dovoljno vremena i one ne podrazumjevaju izmjene Ustava, dok s druge strane pokušaj da se riješi način izbora članova Predsjedništva i funkcionisanje domova naroda, bojim se da ambijent u kojem se vode razgovori nije dobar. Cijeli taj proces je postavljen na neki način naopako. Nemamo pravu informaciju na čemu se pregovara, šta su sadržaji pregovora, zašto se vode pregovori samo u Federaciji BiH, odnosno jednom entitetu. Mi znamo da kada su u pitanju presude Evropskog suda za ljudska prava, imamo i druge presude kojima su uvažena prava građana iz manjeg bh.entiteta Republike Srpske da i oni moraju imati pravo da se kandidiraju za člana Predsjedništvai iako ne dolaze iz reda srpskog naroda. Čini mi se da to nisu teme o kojima se razgovara ili barem ne znam zašto ona u razgovorima ne učestvuju i predstavnici iz manjeg bh. entiteta. Ne znam zaista šta će značiti i da li će donijeti nekog rezultata, ali je velika šteta da je ogromna energija javnosti usmjerena prema jednom procesu koji tapka u mjestu i već godinama se bavimo nekim političkim temama, a zapravo je to sve pitanje samog načina funkcionisanja naše države da li ćemo imati jednu etnokratiju ili demokratiju u našoj državi. Prije nego što budemo sazreli za jednu takvu odluku važno je da se svi pridržavaju važećeg Ustava, da se pristupi održavanju izbora prema važećem zakonu, ali uz tehnička poboljšanja koja bi bila zaista od koristi – naveo je Efendić.

Efendić se dotakao pitanja koje se odnosi na prolongiranje izbora, koje kako je od ranije poznato, pojedine stranke zagovaraju.

– Mi smatramo da niko nema pravo na to. U Izbornom zakonu važećem, po kojem su građani birali predstavnike vlasti stajao je rok u kojem ih biraju, to je rok od četiri godine. I produžavat to nije opravdano. Imamo važeći zakon po kojem se izbori moraju održati, ne bi mene čudilo da stranke koje su na vlasti na taj način pokušaju produžiti agoniju. Posebno u Federaciji je slučaj da mi imamo Vladu koja je izabrana 2014. godine. To je zaista nedopustivo, da su toliko vremena imali da se dogovore, sada traže dodatno vrijeme za dogovore. Tog vremena nema, nema nikakve potrebe za produžavanjem tih rokova. Da je bilo te spremnosti dogovor bi se do sad postigao. Ali mi imamo važeći Izborni zakon, zašto da u ovako teškoj ekonomskoj pa i sigurnosnoj situaciji pažnju usmjeravamo na jedno pitanje koje nismo mogli riješiti ni u puno boljim okolnostima – naglasio je Efendić.

Istakao je kako bi bilo dobro da se promijeni odnos političkih snaga koje su na sceni, a to je, kako navodi moguće samo izborima.

– To je sada važno i moglo bi neke stvari pomjeriti naprijed. Jer, ako vidite šta je princip funkcionisanja, konkretno u Federaciji čiji je mandat davno istekao, mislim na Vladu predsjednika i potpredsjednike Federacije, ima samo jedan princip funkcionisanja to je trgovina između SDA i HDZ koje su stranke nosioci tog procesa koji može se slobodno reći, od odluke do odluke, od sjednice do sjednice pa i zakona do zakono trguju. Postoji ono što su interesi jednih ili drugih pa se to onda prelama usluga za uslugu i na kraju je to jedini način ili princip po kojem funkcioniše Vlada Federacije, dok na državnom nivou imamo jednu vrstu blokade koja traje već dugo, prije svega zbog SNSD-a. Jedna promjena odnosa političkih snaga dobro bi došla, jedan iskreniji dogovor konkretno kada je u pitanju vođenje Vijeća ministara. Mislim da se stranke uopće nisu dogovorile šta će raditi, samo je bio raspored pozicija. Nije bilo nikakvog dogovora šta bi trebao biti njihov posao u ovom mandatu. To je veliki problem. Mi bi bilo zadovoljni i sretni da se to od izbora u oktobru promjeni – poručio je Efendić.

Dotakao se i pitanja akciza, navodeći da je u vremenu inflacije sasvim opravdano ukidanje PDV-a.

– Postoji jedan dio država u kojim se ne obračunava PDV. Ja vjerujem da je moguće u ovoj situaciji doći do određenog konsenzusa, rješenja, ali to bi trebalo da bude prije svega zadatak stranaka koje su formirale Vijeće ministara da nađu dogovor i kada su u pitanju akcize i kada je u pitanju PDV na osnovne životne namirnice. Po mom mišljenju bilo bi opravdano u ovom vremenu velike inflacije, rasta cijena da on bude na neki način potpuno ukinut, kao i akcize dok traje ovakva kriza u kojoj se nalazimo. Nakon toga bi se moglo razgovarati o diferenciranoj stopi. Ta diferencirana stopa je tema od uvođenja PDV-a , još od 2005. ili 2006. godine kada je uveden PDV u BiH i definitivno da stopa od 17% nije najbolje rješenje ali s obzirom da je to bio prvi put uvođenje jednog takvog poreza išlo se na jedinstvenu stopu na sve proizvode – kazao je Efendić.

Stava je da za tu priču postoji prostor.

– Dobro je da od svih stranaka u parlamentu imamo izraženu volju da se krene u izmjene zakona kojima bi se svakodnevni život olakšao. Vjerujte, kada bi se time bavili više nego ovim političkim pitanjima od izmjena Ustava i Izbornim zakonom BiH  kojima se evo bavimo dvije decenije bezuspješno da bi puno više građani BiH od toga imali koristi. Ja bih volio da mi kroz izborni proces dobijemo jednu promjenu političkih snaga i da dobijemo političke aktere koji će biti usmjereni na svakodnevnicu, na brojne probleme s kojima se građani suočavaju.

Na pitanje kako premostiti enormna poskupljenja te kako da građani prežive ovu krizu, rekao je:

– To je je opći globalni problem koji je zahvatio i nas i što smo manje pripremljeni, teže ćemo je podnijeti. Ima i više od pet godina kada sam predlagao da usvojimo ekonomski program, da se posvetimo proizvodnji hrane, proizvodnji energije, metalnoj industriji turizmu itd,. Niko to nije slušao. Mi nemamo ekonomskog programa uopće – zaključio je Efendić.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.