Saopštenje za javnost povodom smjene Uprave JP Međunarodni aerodrom Tuzla

od root
Saopštenje za javnost povodom smjene Uprave JP Međunarodni aerodrom Tuzla

Od preuzimanja vlasti u Tuzlanskom kantonu aktuelna skupštinska većina, koju čine SDP, PDA, SBB i NS se bavila samo stvaranjem uslova za smjenu za njih “nepodobnih kadrova” . Tako su smijenjeni gotovo svi direktori osnovnih i srednjih škola, javnih ustanova i preduzeća. Smjene su vršene bez utemeljenih obrazloženja, po principu neusvajanja izvještaja kao dovoljnih elemenata za razrješenje.
Zadnji takav primjer je smjena Uprave Međunarodnog aerodroma Tuzla. Višemjesečne opstrukcije Nadzornog odbora i Vlade TK su dovele Aerodrom u vrlo teško stanje. Uprava je smijenjena prije nego je Skupština TK i razmatrala izvještaj. Bestidni su navodi u mišljenju Ministarstva turizma, saobraćaja i komunikacija koje obiluju neistinama čime se omalovažava rad Uprave JP MA Tuzla i nanosi šteta Aerodromu.
Iako su u 2020. godini aerodromi bili zatvoreni duži vremenski period, a putovanja reducirana zbog pandemije Međunarodni aerodrom Tuzla je po rezultatima rada u prošloj godini drugi aerodrom u regiji po uspješnosti. Direktori koji su smijenjeni su “tvorci čuda” jer su Tuzlanski aerodrom uspjeli “dići iz mrtvih” nakon decenija propadanja za razliku od Aerodroma Banja Luka ili Mostar koji nikako ne uspijevaju pronaći svoje mjesto u evropskoj mreži aerodroma.
Sačuvana su sva radna mjesta i intenzivirani infrastrukturni radovi koji su preduslov za dalji razvoj Aerodroma i poslovno širenje.
Uprava Aerodroma je uspjela sačuvati sve avio linije koje je uspostavio “Wizz Air” i stvoriti uslove za dolazak najveće europske avio kompanije “Ryanair”, ali zbog opstrukcija Nadzornog odbora i Vlade TK ugovor još uvijek nije potpisan što može upropastiti  priliku za dalji razvoj Aerodroma.
Politički moćnici koji su i ranije „vladali“ Aerodromom  žele po svaku cijenu uspostaviti političku kontrolu nad Aerodromom Tuzla ne mareći za štete koje će proizvesti ovom Javnom Preduzeću.
Napominjemo da je ista ili slična skupštinska većina i 2014. godine smijenila Upravu Aerodroma, a sudski epilog je Presuda da se smjenjeni direktor vrati na poziciju i finansijski obešteti sa preko 100 000 KM.
Smijenjena uprava je već najavila tužbe, a njihov ishod će ovaj put Aerodrom koštati znatno više.
Da li je ovoj Vladi interes razvoj Aerodroma ili njegovo urušavanje vidjet ćemo u narednom periodu.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.