Čavalić: “Ovo je historijski potez za Tuzlu”

od root
Čavalić: “Ovo je historijski potez za Tuzlu”

 

 

Tuzla je nakon sedam godina konačno dobila Statut, koji donosi drugačiji način administrativnog djelovanja. Građanima je sada pružena mogućnost da putem neposrednih izbora imaju pravo birati i biti birani za članove savjeta mjesnih zajednica
Ovo je historijski potez za Tuzlu, s obzirom na to da je nakon sedam godina usvojen statut grada koji je ranije funkcionirao po statutarnoj odluci koja se referisala na statut općine. Kao grad smo i dalje ostali, ali sada imamo statut koji je od izuzetne važnosti”, smatra opozicionar Admir Čavalić iz Stranke za BiH.
Usvajanjem statuta, između ostalog, građanima je omogućeno da biraju ili budu izabrani za članove savjeta mjesnih zajednica putem putem neposrednih izbora.
“Sada imamo pravni subjektivitet mjesnih zajednica, koji nismo ranije implementirali, a još važniji su direktni izbori u mjesnim zajednicama. Građani Tuzle su zaboravili šta to znači i riječ je o tome da će oni moći birati svoje predstavnike u mjesnim zajednicama. One više neće biti politički plijen kao što je to dosad bio slučaj, odnosno političke stranke neće imenovati predstavnike, već građani putem direktnih izbora”, pojasnio je Čavalić.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.