Trojka stvara medijski mrak kako bi FTV stavila pod političku kontrolu

od Press Služba SBiH
Trojka stvara medijski mrak kako bi FTV stavila pod političku kontrolu

Nakon što je BHRT donio odluku da od jutros privremeno uskrati usluge produciranja i emitirana programa FTV-a pravdajući kako se mjere uvode zbog neizmirenih dugovanja po osnovu ispostavljenih faktura za pružene usluge posljednja četiri mjeseca “što je dovelo do otežanog poslovanja BHRT-a”, Stranka za Bosnu i Hercegovinu traži hitno da se poduzmu adekvatne mjere za nastalo stanje i spriječi urušavanje javnog servisa.

Medijski mrak na ekranu javnog servisa predstavlja gušenje najznačajnijeg mehanizma putem kojeg se prenosi i izražava javni interes svih građana.

U javnosti se pokušava predstaviti da je signal FTV ukinut zbog nagomilanih dugovanja, no, jasno je da je ovaj javni servis u trenutnu poziciju doveden smišljenim antidržavnim djelovanjem aktulenih političkih faktora iz želje da ovladaju medijskim prostorom javnog servisa.

Očigledno je da je novonastala kriza vještački izazvana i da je riječ o pokušaju stranaka Trojke da FTV stave pod političku kontrolu.

Nužno je da Poslovodni odbor BHRT-a ukine spornu naredbu kako ne bi došlo do uništavanje medijske kuće koju ni agresor u ratu nije ugasio.

SBiH javnost podsjeća na izjavu predsjednika NIP-a Elmedina Konakovića “da se dugoročno rješenje očekuje kada u menadžmentima oba javna emitera, i FTV-a i BHRT-a, budu sjedili ljudi koji rade onako kako politike Trojke od njih traže”. Tom izjavom Konaković je potvrdio da javni servis želi staviti u okrilje političkog uticaja, čak po cijenu medijskog mraka u Federaciji BiH.

Interes javnosti, uređivačka nezavisnost i poštivanje novinarskih standarda moraju biti principi rada javnih medijskih servisa, a ne želje pojedinih političara da se provode njihove posrnule politike kroz autocenzure.

Stav Stranke za BiH je da bez javnog servisa jedna država nikada ne može biti demokratska, ali ni evropska, zbog čega podsjećamo na međuovisnost puta BiH ka članstvu u EU i obaveze države na kreiranju pretpostavki za neometano funkcioniranje i održivost javnog RTV servisa.

Press SBiH

 

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.