Efendić: Pribojavali smo se odluke, ona će služiti samo za vladu koju su predložili HDZ i Trojka

od root
Efendić: Pribojavali smo se odluke, ona će služiti samo za vladu koju su predložili HDZ i Trojka

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić, reagovao je povodom odluke visokog predstavnika na osnovu koje će biti formirana Vlada FBiH, poručivši da je to ono čega su se pribojavali i da ona služi samo imenovanje jedne vlade koju su predložili HDZ i Trojka.

“Kao što smo se i pribojavali, odluka visokog predstavnika je ‘ad hoc’ i važi samo za imenovanje jedne vlade koju su predložili HDZ i Trojka. Mi smo prije nekoliko mjeseci najavili da ne želimo biti dio nametnute (oktroisane) vlade, a nekima očito to uopće nije bitno”, poručio je Efendić.

Istakao je da je Schmidt dužan osigurati demokratska pravila za sve.

“Bitno da su vlada, pa bilo kakva. Visoki predstavnik bio je dužan da osigura demokratska pravila jednaka za sve, a ne da kod predlaganja jednog prijedloga vlade kaže da Ustav ne važi. Svojom novom odlukom visoki predstavnik je zapravo rekao da kod imenovanja vlade koja je predložena Ustav Federacije ne važi i neće se primjenjivati”, naveo je.

Dodaje da bi u narednim slučajevima trebao kao da važi.

“To je nečuveno. Pravila u nečemu što bi trebalo da je demokratija mijenjaju se iz sata u sat, a sve u cilju da se favoriti OHR-a i međunarodne zajednice dovedu na poziciju. Kada se dovedu onda treba da rade za one koji su ih postavili, a ne za građane koji su izlazili na izbore. Takva vlada nikada ne može donijeti ništa dobro za građane. Ipak vjerujem da je bez obzira na sve Parlament neće ni potvrditi”, zaključio je.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.