Na svečanoj sjednici Glavnog odbora SBiH još jednom potvrđen nastavak državotvorne politike

od Press Služba SBiH
Na svečanoj sjednici Glavnog odbora SBiH još jednom potvrđen nastavak državotvorne politike

Stranka za Bosnu i Hercegovinu je, povodom 27 godina od osnivanja, održala svečanu sjednicu Glavnog odbora na kojoj je napravljen osvrt kontinuiteta državotvornog djelovanja kroz više od dvije i po decenije  postojanja. Sjednicu je simbolično otvorio bivšli član Predsjedništva BiH i bivši potpredsjednik Stranke za BiH Beriz Belkić. Za predsjednika Glavnog odbora izabran je Asim Čajlaković.

Još jednom je potvrđen nastavak državotvorne politike SBiH koja je osnovana 1996. godine odmah nakon završetka agresije na BiH. Osnivač stranke bio je dr. Haris Silajdžić, koji je u svojoj impozantnoj političkoj karijeri obavljao najviše državne funkcije od ministra vanjskih poslova i premijera Republike BiH, pa do člana Predsjedništva BiH.

Prilikom uvodnog govora gospodin Belkić je podvukao da je SBiH nakon rata pokrenula sva važna pitanja u državi koja su i danas nakon 27 godina aktuelna poput odbrane suvereniteta, jačanje državnih institucija, zaštita državne imovine, borba protiv diskriminacije, pokretanje razvojnih projekata posebno u elektro energetskom sektoru do jačanja pravne države i zaštite štetnih ustavnih riješenja.

Na sjednici GO je potvrđeno opredjeljenje za nastavak političke borbe za cjelovitu, demokratsku i građansku Bosnu i Hercegovinu, sa jednakim pravima za svakog pojedinca, bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost.

Potvrđen je politički i ekonomski program Stranke, gdje je poseban naglasak stavljen na zaštitu državne imovine kao i pokretanje projekata u elektroenergetskom sektoru i saobraćajnoj infrastrukturi. Govorilo se i o aktuelnoj političkoj situaciji nastaloj nakon oktobarskih izbora. Stranka za BiH ostaje privržena stavovima da je vlast potrebno formirati u skladu sa ustavom i važećim zakonima, a eventualna riješenja koje bi mogao nametnuti visoki predstavnik bit će prihvatljiva samo ako su trajnog karaktera.

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić govorio je o kontinuitetu rada Stranke i uspjesima koji su ostvareni na posljednjim izborima. On je istakao da se Stranka za Bosnu i Hercegovinu uspjela vratiti na političku scenu i postala je parlamentarna na svim nivoima, te da će nastaviti sa rastom u godinama koje dolaze.

Na svečanoj sjednici Glavnog odbora SBiH još jednom potvrđen nastavak državotvorne politike

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.