Bečarević odgovorio Košarcu: Vidite FBiH kao potrošača koji će otplatiti Istočnu interkonekciju

od root
Bečarević odgovorio Košarcu: Vidite FBiH kao potrošača koji će otplatiti Istočnu interkonekciju

Novoimenovani ministar komunalne privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u Kantonu Sarajevo Almir Bečarević komentirao je ponudu da se FBiH iz Istočne interkonekcije ponudi jedna četvrtina kapaciteta tog gasovoda.

Bečarević je podsjetio da je ministar vanjske trgovine Staša Košarac kazao kako “postoji opredjeljenje da jedna četvrtina kapaciteta Istočne gasne interkonekcije može biti data na raspolaganje Federaciji BiH.””Mogu reći hvala i zaboravite. Gotovo 20 godina pratim ovu borbu manjeg entiteta RS da na postojeći pravac snabdijevanja gasom doda i novu interkonekcijsku tačku 40 km od postojeće i naravno, iz pravca Srbije. FBiH u tom procesu gospodine Košarac vidite kao potrošača gasa i korisnika koji će Vam otplatiti investiciju kroz nerealne transportne tarife i putem nezakonitog regulatora iz Trebinja. To već sada radite povećavajući transportne tarife na postojećem pravcu i iste ste digli za 50 posto u zadnjih nekoliko mjeseci. FBiH plaća ovo, ali ne mora da plaća ono što ste dalje zamislili”, poručio je.

Istovremeno poziva se pokaže ko će finansirati projekat Istočne nove interkonekcije.

“Pokažite sa kim dogovarate gas i obrazložite zašto ne može Sjeverna interkonekcija Brod-Doboj- Zenica koja je tri puta jeftinija od Istočne nove interkonekcije. Sjevernu interkonekciju blokirate gospodine Košarac 20 godina, a Južnu vise od 10 godina. Također, kada već nešto tražite da Vas podsjetim da je i Bećirović tražio nešto, Zakon o gasu i regulatora na državnom nivou, a ovo ste odbili i jos se pozivali na vitalni interes”, podsjetio je kantonalni ministar.

Naglašava da ukoliko se govori o vitalnom interesu treba preslikati vitalni interes Srbije, odnosno izgradnju interkonekcije Bugarska-Srbija i taj gas dovesti do Zenice i izgraditi za RS gasovod do Doboja i do Banja Luke.

“Ovo je najjeftinija opcija za oba entiteta i gas iz zemlje koja nije pod sankcijama. Na kraju, hvala i zaboravite na tržiste gasa u FBiH, a mi ćemo vam gas iz Azerbejdžana transportovati do Banja Luke po najboljim praksama iz Evrope i tarifama koje nećemo povećavati za 50 posto ucjenama preko nepostojećih radova na gasnom sistemu”, poručio je Bečarević.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.