Efendić: Odbili su naš zahtjev da se povuče entitetski zakon o imovini, nećemo biti dio većine

od root

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Semir Efendić nakon sastanka Osmorke i SNSD-a u Doboju potvrdio je kako SBiH i Narodni evropski savez (NES) neće biti dio koalicije na državnom nivou.

Kako je naglasio Efendić, SBiH i NES su tokom sastanka zatražili da se iz procedure povuče entitetski zakon o državnoj imovini.

“Mi smo danas jasno postavili pitanje i zatražili da se zakon povuče iz procedure. Nije bilo spremnosti da se razgovara. Stvari se vode na fazu procedure u kojoj se fazi zakon nalazi. Naš stav je takav da nećemo biti dio većine”, rekao je Efendić.

Također, Efendić je problematizirao i pitanje četvrtog ministarstva.

“Tu je i pitanje četvrtog ministarstva. Stranke Osmorke su imale 13 zastupnika, a dogovor je da SNSD ima četiri, a stranke Osmorke tri ministra. To nije dobra logika rasporeda stvari. Do toga se nije došlo jer nije bilo spremnosti da se razgovara”, rekao je Efendić.

Tokom obraćanja medijima, Efendić je kritikovao pristup i drugih stranaka Osmorke.

“Žao nam je da kolege iz Osmorke nisu zahtijevale da se popravi sve djelima, a ne riječima. Za to nije bilo spremnosti. Na nivou FBiH postoji problem koji se nije riješio, a tiče se Doma naroda. Ne znamo kako će se riješiti. OHR je zakomplikovao situaciju u izbornoj noći da mi ne znamo kako će se izaći iz te situacije. Opredijeljeni smo za sve što smo potpisali. Ako postoji spremnost na državnom nivou da se zakon povuče, spremni smo dalje sudjelovati u procesu”, zaključio je Semir Efendić.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.