Admir Čavalić uputio prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH

od root
Admir Čavalić uputio prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH

Na adresu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH upućen je prijedlog izmjene zakona, kojom bi trajno došlo do ukidanja takozvanog “bijelog hljeba” izabranim zvaničnicima, ali i njihovim savjetnicima, potvrđeno je za Klix.ba.

Šef Kluba zastupnika Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Admir Čavalić danas je na protokol uputio prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH.

Sporni član zakona

Izmjena bi se, kako je navedeno u prijedlogu, trebala razmatrati po redovnom zakonodavnom postupku, a donijela bi trajno brisanje člana 11. koji se odnosi na takozvani “bijeli hljeb”, odnosno primanje plaće izabranim zvaničnicima i nakon okončanja mandata.

Čavalić je u obrazloženju razloga donošenja izmjene zakona naveo da su ranijim zakonskim rješenjima, omogućene nezaslužene privilegije, poput nezarađenih plata izabranih dužnosnika nakon završetka mandata, koje su poznate u javnosti pod nazivom “bijeli hljeb”.

“Na nivou FBiH, ova privilegija definisana je Zakonom o platama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH, koja omogućava da predsjednici, premijeri, ministri, njihovi zamjenici i savjetnici te poslanici i rukovodioci nekih državnih institucija mogu primati plaću i nakon okončanja mandata. Dokumentovani slučajevi korištenja ovih privilegija na nivou Bosne i Hercegovine, putem baze podataka CIN-a, koja se odnosi na isplate naknada po osnovu ‘bijelog hljeba’, u periodu od 2008. do 2015., pokazuje da je po ovom osnovu isplaćeno najmanje 8,5 miliona KM”, navodi se u obrazloženju.

Ukidanjem člana 11. zakona, kako je napisano, doći će do ušteda u budžetu FBiH po osnovu privilegija za nezarađene plate, gdje se ovaj novac može iskoristiti za pomoć privredi ili na bilo koji drugi način.

“Osnovni princip na osnovu kojeg se temelji prijedlog zakona jeste princip da ne treba isplaćivati platu ili druge naknade, bez da se ostvaruje neka vrijednost od strane korisnika istih. Dodatna sredstva za provođenje ovog zakona nisu neophodna. Radi se o ukidanju odredbi kojima se ukidaju naknade za izabrane dužnosnike nakon prestanka mandata, čime će se uštedjeti dodatna finansijska sredstva u budžetu”, istaknuto je.

Primaju platu godinu dana, a ne rade

U ovom trenutku, shodno članu zakona čija se izmjena predlaže, navedeno je da izabrani dužnosnici i nosioci izvršnih funkcija nakon prestanka obavljanja javne funkcije, a do zasnivanja novog radnog ili ugovornog odnosa ili do ispunjavanja uvjeta za penziju, prema općim propisima, imaju pravo na naknadu plaće koju su ostvarivali dok su obavljali javnu funkciju u trajanju od 12 mjeseci.

Također, prava iz stava 1. ovog člana imaju i savjetnici u trajanju od šest mjeseci, ukoliko su dužnost savjetnika obavljali duže od dvije godine. Izabrani dužnosnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici koji se, u skladu sa zakonom, vrate na isto ili slično radno mjesto sa kojeg su izabrani, odnosno imenovani na javnu funkciju, nemaju pravo na naknadu plate iz stava 1. ovog člana.

Izvor: klix

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.