Efendić: Zrak potpisao ugovor s renomiranom kompanijom, a Novalić i Džindić tražili stečajnog upravnika

od root
Efendić: Zrak potpisao ugovor s renomiranom kompanijom, a Novalić i Džindić tražili stečajnog upravnika

Načelnik sarajevske općine Novi Grad Semir Efendić (SBiH) je saopćio da je preduzeće Zrak, koje se upravo nalazi u Novom Gradu, potpisalo ugovor sa, kako je naveo, evropskim renomiranim proizvođačem vojne opreme Hirtenberger. No, time problemi u Zraku nisu riješeni.

Prema Efendićevim riječima, dugo očekivani ugovor i strateško partnerstvo su ozvaničeni prošle sedmice.

“Prvi put proizvode ove firme (Hirtenberger) pratit će oprema, optika firme Zrak”, dodaje.

Ponovo je optužio premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića (SDA) i entitetskog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića (SBB) za teško stanje u Zraku.

“Dok su uprava i inžinjeri, pa i zaposlenici Zraka očajnički radili sve da se ispune uslovi za potpisivanje ovog ugovora, dvojac na čelu FBiH, Novalić i Džindić okolo su hodali i tražili stečajnog upravnika za firmu Zrak. To je nažalost bio njihov doprinos i da stvar bude gora, izgleda da su ga našli. Prema informacijama koje imam, već je određena osoba za predstečajni postupak s rokom od mjesec dana da predloži odluku o stečaju”, tvrdi Efendić.

Poručio je entitetskim vlastima da “kada se ugledalo svjetlo na kraju tunela, neko se dobro potrudio da ga ugasi”. Prema njegovim navodima, izgledno je da ugovor sa spomenutom austrijskom kompanijom ne bi bio jedini.”Osim ugovora s austrijskom firmom, naziru se još dva inostrana ugovora za Zrak. Prosto je nevjerovatno da u vladi i u nadležnom ministarstvu nisu u stanju barem iz dobiti ostalih firmi namjenske industrije izdvojiti mali dio sredstava i pomoći Zraku da stane na noge. Umjesto toga, oni se trude da ga što prije pošalju u stečaj”, naglasio je.

Efendić je pozvao entitetsku vlast da u narednih mjesec dana osigura način i sredstva kako bi se se spriječio, kako je naveo, stečaj i gašenje Zraka. Najavio je da će Općina Novi Grad po zahtjevu sindikata osigurati jednokratnu pomoć za radnike za koje je naveo da mjesecima nisu primili platu i da se bore da Zrak preživi.

Ocijenio je da je potpisani ugovor garancija da Zrak može opstati i biti prosperitetan, ali da mu “treba malo majčinskog, umjesto maćehinskog odnosa Vlade FBiH”.

Izvor: klix

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.