Almir Bečarević: Vratili su nas 60 godina unazad, zadnji put BiH je imala ovoliko stanovnika na popisu iz 1961. godine

od Press Služba SBiH
Almir Bečarević: Vratili su nas 60 godina unazad, zadnji put BiH je imala ovoliko stanovnika na popisu iz 1961. godine

Nosilac liste Stranke za BiH za Parlament Federacije BiH Almir Bečarević na skupu u Ilijašu obraćajući se prisutnima rekao je da je u zadnjih 30 godina vlast jedino „uspjela“ da smanji broj stanovnika i vrati nas 60 godina unatrag.

“ Prije rata je bio popis stanovništva 1991. godine i tad je po popisu u Bosni i Hercegovini živjelo negdje oko četiri miliona i 400 hiljada ljudi. Na zadnjem popisu stanovništva nas je bilo oko tri ipo miliona. U 2021. godini prema zvaničnim podacima iz Bosne i Hercegovine je iselilo 170.000 stanovnika. Znači, sad nas ima između tri miliona i 300 hiljada i tri miliona i 200 hiljada. Znate kad je zadnji put bilo toliko stanovnika u Bosni i Hercegovini, 1961. godine, vratili su nas u 1960. godinu, znači 60 godina unazad po broju stanovnika – kazao je Bečarević.

Rezultati loših politika, kaže, ogledaju se mnogo čemu, posebno u broju upisanih studenata na Univerzitetu Sarajevo, čiji se broj u posljednjih godina smanjio za 20.000.

„Ubiše se oko Zakona o visokom obrazovanju, ko će više dograbiti vlasti, a imamo 20.000 manje studenata nego prije 10 godina. U ovoj godini sarajevski univerzitet je raspisao prijem za 6.500 studenata, a javilo se 3.400. Pola od tog broja, e to vam je stanje“ – istakao je Bečarević.

Bečarević koji je i ekspert za energetiku istakao je da sve države u okruženju, u stanju krize vode proaktivnu politiku i pomažu svoje građane, osim naše.

„Jučer je Vlada Hrvatske usvojila mjere i sad njihovi građani imaju jeftiniju električnu energiju za 20 %. To neće niko da objavi. Imaju prosječnu plaću 2.100 KM, a kod nas je prosječna 1.100 i mi se hvalimo energijom, a sad će imati za 20 % manje jer nema nikakvih mjera. Niko ništa nije učinio da bi ljudima bilo bolje“ – rekao je Bečirević.

Istakao je da smo u situaciji kojoj su potrebne nove snage, nove ideje kako investicioni ciklusi ne bi bili samo uzaludno trošenje novca. A posebno se osvrnuo na stanje u Kantonu Sarajevo

„Svaki glas za ove koji trenutno vode Kanton je glas da ostane trenutni premijer Kantona i dalje. Jučer vidim svira gitaru, što bi rekli kod nas tamburu. Ja se nadam da je otamburo. Obećali su trolejbuse, pet ih je došlo iz Bjelorusije, a za preostalih 30 niko ne zna kada će doći. Tramvajsku prugu rade i radit će je sigurno do avgusta neke tamo godine“ – rekao je Bečirević.

Naveo je da vlast luta u potrazi za rješenjima i obećava stvari koje nije u stanju ispuniti jer nema koherentnih politika, niti jasnog cilja. Posebno se osvrnuo na energetski sektor, kao razvojnu šansu Bosne i Hercegovine, gdje u proteklom periodu nije učinjeno ništa kako bi se ovaj potencijal iskoristio.

„Tu se treba aktivirati, agresivno pristupiti jer smo bogati resursima, bogati smo svim onim što je potrebno za proizvodnju energije i u tom segmentu Stranka za BiH treba da uradi ono što je trebala da uradi prije 15 godina, kada je nasilno spriječena i iz čiste ljubomore. Energija je naša razvojna šansa“ – rekao je Bečirević.

Naglasio je da je današnje stanje države i društva rezultat loših politika u vođenju države, te da je vrijeme za ljude koji znaju kako odgovoriti na današnje izazove i žele da rade.

„Kome nije jasno kako treba da se radi neka dođu u Općinu Novi Grad Sarajevo i vide šta je sve izgrađeno. Vrijeme je za Semira Efendića i Stranku za BiH“ – poručio je Almir Bečarević, nosilac liste Stranke za BiH za Parlament FBiH.

 

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.