Efendić kao nosilac liste SBiH za Skupštinu KS ponudio rješenja za napredak i razvoj

od Press Služba SBiH
Efendić kao nosilac liste SBiH za Skupštinu KS ponudio rješenja za napredak i razvoj

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) Semir Efendić nosilac je liste za Skupštinu Kantona Sarajevo ispred ove stranke. Deset godina Efendić uspješno je vodio najveću lokalnu zajednicu sa najviše stanovnika u Bosni i Hercegovini, Općinu Novi Grad.

Njegov program rada na poziciji načelnika Općine Novi Grad može se svesti na jednu riječ – rad. Projekti koje je pokrenuo su realizovani, a s obzirom da su njegov rad prepoznali sami građani koji su ga birali, napredak koji je vidljiv u Novom Gradu, želi prenijeti na cijeli Kanton Sarajevo. Poslije 10 godina upravljanja općinom, može se jasno očitati šta su nečiji rezultati, a Efendić ih je, kako kaže sve realizovao.

“S timom ljudi s kojim sam radio pokazao sam da možemo i znamo voditi jednu lokalnu zajednicu, jer smo vodeći jednu općinu učinili promjene. Građani te općine vidjeli su da, kada daju nekome povjerenje to može da im donese napredak i promjene koje žele. Uvjeren sam da se to može napraviti i na drugim nivoima vlasti, konkretno u Kantonu Sarajevo. Program „Pokrenimo Novi Grad zajedno“ koji smo izložili građanima je realizovan skoro u potpunosti. Zadnji od projekata poput bazena Dobrinja je završen, Devete transverzale u Sarajevu se privodi kraju. Jedini projekt koji nismo uspjeli završiti je Kongresni centar Sarajeva, jer smo u njegovoj realizaciji zaustavljeni. Kada je javni RTV servis objavio konkurs za prodaju zemljišta za izgradnju Kongresnog centra koji bi promijenio lice Sarajeva Pravobranilaštvo BiH pokrenulo je sudski proces da to zaustavi, ali sve drugo smo uspjeli da realiziramo. Uvjeren sam ako nam građani daju podršku na izborima koji su pred nama da sve ono što kažemo da ćemo realizirati prije ili kasnije u odnosu na količinu podrške koju dobijemo„– poručio je Efendić.

S toga je ponudio konkretna rješenja. Naveo je da postoji puno oblasti u kojima se život može popraviti i što Kanton Sarajevo može riješiti, a odnose se na javni gradski prijevoz posebno prigradski i saobraćaj u mirovanju, zdravstveni sistem, javna higijena, oblast obrazovanja i sigurnosti, te socijalne i ekonomske probleme.

„Javni gradski prevoz jako loše funkcioniše, naročito u perifernim dijelovima grada prava je avantura stići na posao ili bilo gdje. Neke stvari su se pomjerile s mrtve tačke, krenula je rekonstrukcija tramvajske pruge, teče brzinom kojom teče. Vjerovatno je lakše obnoviti tramvajsku prugu nego napraviti funkcionalno preduzeće GRAS koje i dan danas ima stotine miliona maraka gubitaka. Mora se napraviti efikasno javno preduzeće koje će se baviti javnim prijevozom. Primarni gradski saobraćaj se razvija puževim korakom, grad postaje zagušen automobilima, saobraćaj u mirovanju je potpuno neuređen. Sve se to može urediti putem kantonalnih ministarstava zakona regulative u toj oblasti„– istakao je Efendić.

Zdravstveni sistem, kako kaže, je jako loš.

„Teško je kada izgradite ambulantu i ona ne radi ili radi dva dana u sedmici. Ili, mi napravimo novu ambulantu i dom zdravlja obnovimo od temelja do krova, ali nema dovoljno doktora. Primarno zdravstvo treba prebaciti na nivo općina. JU dom zdravlja KS je toliko neefikasan da ne može funkcionisati ovako. Prema federalnom zakonu to treba biti na nivou općina. I u mnogo kantona općine su osnivači javnih ustanova za primarno zdravstvo ili domova zdravlja. Veza između njih i kantona, odnosno Opće bolnice, Kliničkog centra, ne funkcioniše najbolje, a sve se to dešava u vrijeme kada imamo sasvim dovoljno novca u toj oblasti. Od zdravstvene zaštite koja se uplaćuje moguće je dobro organizovati zdravstvo„– pojasnio je Efendić.

Ukazao je i na problem javne higijene koji se ogleda kroz neredovan odvoz komunalnog otpada, održavanje parkova, javnih površina, igrališta…

„Sve je to nešto što nas okružuje svakodnevno, a nismo se u stanju organizovati da preduzeća koja taj posao rade, rade ga odgovorno i efikasno. Primjer je, između ostalog, održavanja korita rijeka. Mi u Sarajevu imamo tri, četiri nivoa vlasti koji su nadležni za održavanje korita, koja kroz javne nabavke dobiju izvođača radova na kraju godine. To se može i mora uraditi puno efikasnije i jednostavnije. Jedno preduzeće treba brinuti o svim koritima rijeka. Treba vidjeti koje je od njih to spremno. Ili, održavati dječija igrališta, parkove, odvoziti redovno otpad, to nije komplikovano ali evo ne uspijevamo to riješiti decenijama da bi ovaj grad ličio na grad“ – kazao je Efendić.

Urediti, kaže, treba i oblast obrazovanja, od predškolskog do srednjeg i visokog.

„Naročito srednje i visoko obrazovanje je izvan vremena u kojem živimo. Ono mora biti prilagođeno vremenu, mora biti prilagođeno potrebama. Novac koji ulažemo za zanimanja od kojeg nema posla na tržištu može biti usmjeren za zanimanja koja nam izuzetno trebaju. Danas smo prisiljeni u određenim oblastima uvoziti radnu snagu zato što nemamo stručnog kadra, a s druge strane imamo mnogo onih koji su na evidencijama biroa za zapošljavanje koji nemaju posla „– naveo je Efendić.

Nužno je, kako kaže Efendić, popraviti stanje i u oblasti sigurnosti.

„Kada govorimo o sigurnosti činjenica je da nemamo dovoljno policije, nisu dovoljno opremljeni, nema dovoljno tehničkog kapaciteta. U Sarajevu nemamo ni video nadzor. Tako, ako smo mi kao Općina Novi Grad kupili određeni video nadzor on je nepovezan sa onim koji je kupila Općina Novo Sarajevo. Godinama MUP KS traži od Kantona da mu se napravi zgrada iz koje će imati video nadzor, ništa se to nije desilo, a to može da se uradi“ – ističe Efendić.

Posebno pitanje su programi, socijalni i ekonomski koji obuhvataju porodicu, mlade, boračku populaciju, osobe sa poteškoćama u kretanju, razvoju…

„Mi moramo biti društvo koje je socijalno osjetljivo, ima dovoljno prostora za to. Neki programi su započeti ali ih treba mnogo više. Da bi Kanton Sarajevo mogao da se razvija on mora napraviti jednu reformu svoje organizacije“- poručio je Efendić.

Nije krio nezadovoljstvo radom sadašnje Skupštine KS.

„Skupština je zakonodavni organ koji treba da kontroliše izvršnu vlast, a izvršna vlast treba da ima viziju i dinamiku rada u svim oblastima. Kod nas su se stvari malo okrenule, zbog uglavnom, neznanja onih koji su sjedili u skupštinama i donošenja zaključaka kojima su oni svezali ruke ili zapetljali noge izvršnoj vlasti. Došlo je do jednog velikog zastoja. Sama organizacija ministarstava nije dobra. Potrebno je, npr. Ministarstvo za boračka pitanja objediniti sa ministarstvima iz socijalne problematike. S druge strane, Ministarstvo prostornog uređenja i Komunalne privrede zarad potrebe formiranja zadnje parlamentarne većine su spojena,čime su učinjena nefunkcionalnim. To je urađeno da bi se formirala skupštinska većina i nekome od zastupnika dalo ministarstvo visokog obrazovanja. Ona se moraju razdvojiti. Da bi se vodio razvoj Kantona Sarajevo mora se planirati kroz ministarstvo prostornog uređenja, zaštite okoliša, infrastrukture. Zavodi za planiranje i za izgradnju moraju pripadati tom ministarstvu. Oni se moraju baviti razvojnim projektima, urbanizacijom, širenjem grada, uređenjem grada koji je izgrađen ranije. Današnji Kanton to nije u stanju jer nije organizovan da može efikasno vršiti svoje poslove. Kada se formira dovoljno snažna skupštinska većina ona mora pristupiti reorganizaciji vlade, ministarstava, institucija koje prate sistem Kantona kako bi bio efikasniji“– poručio je Efendić.

 

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.