Efendić : Kako Vlada FBiH ima stotine miliona KM za različite programe, a nema pola miliona ili milion KM za Zrak?

od root
Efendić : Kako Vlada FBiH ima stotine miliona KM za različite programe, a nema pola miliona ili milion KM za Zrak?

Načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić (SBiH) danas je iznio teške optužbe na račun Vlade Federacije Bosne i Hercegovine – optužio ju je da želi da zatvori fabriku Zrak koja posluje u ovoj lokalnoj zajednici.

Poručio je entitetskoj vlasti da je šokiran njenim odnosom prema tvornici koja je ona većinski vlasnik.

“Firma je na izdisaju, tri-četiri mjeseca traje štrajk. Tu je veliki broj mladih kojima smo finansirali program za prekvalifikaciju. Vlasnik ne vodi računa o firmi. To je slučaj i sa Binasom, BNT-om i drugim firmama”, ocijenio je.

Pitao je kako Vlada FBiH ima, kako je izjavio, stotine miliona KM za različite programe, a nema pola miliona ili milion KM za Zrak.

“Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije stoji iza 215 mniliona KM za kineske partnere za pripremne radove za Blok 7 Termoelektrane Tuzla. Bacili su 215 miliona KM, a nemaju miliona KM za Zrak, firmu koja postoji duže od 70 godina. Strah nas je da Zrak ne završi kao Fabrika duhana Sarajevo (FDS) ili Standard”, ukazao je.

Prema Efendićevim riječima, jedini problem Zraka su dugovanja. Tvrdi da su entitetske vlasti obećavale pomoći.

“Bio je dogovor sa premijerom (Fadilom Novalićem) i ministrom (Nerminom Džindićem) da će pomoći da dobije kredit od Razvojne banke, ali od toga ništa nije bilo. Problem su sudske presude za izmirenje dugovanja bivšim radnicima”, istakao je.

Kako je kazao, Općina Novi Grad je bila spremna da pomogne za nastavak proizvodnje, ali da vlada riješi pitanje dugovanja.

“Dugovanja rudnika prema poreznoj upravi su više od 500 miliona KM. Ovdje imamo dug prema poreznoj koji nije definisan i vlada može napraviti reprogram duga. Bio slučaj prošle godine kada je Zrak naplatio poslove, ali se sav novac skinuo za dugovanja prem nekadašnjim radnicima u Varešu zato što niko nije radio svoj posao i raščistio situaciju”, naveo je.

Napomenuo je da je riječ o tvornici, čija je djelatnost rijetka na ovim prostorima i koja je nekada zapošljavala 4.000 radnika. Iznio je teške optužbe na račun ministra Džindića.

“Ministar čeka da se firma raspadne, da ovo malo ljudi odustane, da idu kući, da se krene sa stečajem i rasprodajom imovine. Zato nas razvlače godinu dana bez ikakvog konkretnog poteza”, mišljenja je.

Nada se da će Vlada FBiH odgovoriti na pismo namjere općine.

“Samo želimo da se firma spasi. Ako ne znaju kako će, evo mi imamo prijedlog”, rekao je.

Efendić je podsjetio i na propast drugih javnih privrednih subjekata, poput FDS-a i BH Airlinesa. Osvrnuo se i na stanje u goraždanskoj kompaniji Ginex.

“Vidimo da vlada ometa i Ginex. Cijelo Goražde je moralo izaći da zaustavi vladu. Ginex ima značajnu dobit i tamo su pokušali vršiti intervencije. Njima je to teret. Ne uputšaju se da riješe problem namjenske industrije”, naglasio je.

Tvrdi da je bilo dogovoreno da Razvojna banka FBiH da kredit Zraku, ali da to nije realizovano nakon što je došlo do promjene na poziciji direktora ove banke. Nezadovoljan je i odnosom Vlade Kantona Sarajevo prema namjenskoj industriji u Sarajevu, istakavši da nije pokazala ni “interes, ni osjećaj”.

Sindikalisti Zraka traže da se isplati šest zaostalih plata te su najavili da će ispred Vlade FBiH postaviti šatore ako se problemi ne riješe u sljedećih 10 dana.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.