Objavljena koalicija SBIH-Platforma za progres u HNK : Cilj je baviti se konkretnim problemima i razvojem u ovom kantonu

od root
Objavljena koalicija SBIH-Platforma za progres u HNK : Cilj je baviti se konkretnim problemima i razvojem u ovom kantonu

U Mostaru je danas održana zjednička press konferencija Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBIH) i Platforme za progres na kojoj je objavljena koalicija za predstojeće Opće izbore u BIH, na nivou Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Za ostale nivoe vlasti, odnosno Parlamentarnu Skupštinu BiH i Zastupnički dom parlamenta Federacije, SBiH izlazi samostalno, dok Platforma za progres u okviru koalicije “Država”.

Predsjednik Kantonalnog vijeća SBIH za HNK, Adis Bubalo je rekao da se ukazala potreba za jednim jakim blokom ili koalicijoim stranaka političkog centra u HNK. Iako je obavljeno više razgovora sa političkim strankama, SBiH se odlucila za koaliciju sa Platformom za progres jer imaju skoro identične poglede na probleme u HNK kao i na način rješavanja”.

“Razgovarali smo sa svim faktorima za Hercegovačko-neretvanski kanton”, kazao je također prvi čovjek regionalnog odbora Platforme za progres Neretva Aldin Džino. Naveo je mnogo problema koji muče građane HNK od lošeg  zdravstvenog sistema, sveprisutne korupcije i mnogih drugih. Pri tome je uputio i oštre kritike prema strankama koje sebe zovu opozicijom u HNK.

“Nemaju ni želje, niti ih boli što je stanje ovakvo”, rekao je između ostalog Džino, optuživši i neke stranke iz tzv. opozicije da se bave i “izbornim inženjeringom” .

Predsjednik SBIH Samir Efendić je naveo kako je cilj u novoj koaliciji pozabaviti se konkretnim problemima građana.
“Cilj je prije svega baviti se konkretnim problemima i razvojem. Sa kvalitetnim i kvalifikovanim kadrovima koji će biti kandidati ove koalicije to će biti ostvarivo i moguće. Želimo da budemo šansa i alternativa za građane u Hercegovačko-neretvanskom kantonu”, rekao je Efendić, najavivši da koalicija SBIH-Platforma za progres u HNK neće “praviti neprincipijelne poteze”, zbog koji će se kasnije kajati oni koji nam daju podršku.

Predsjednik Platforme za progres, Mirsad Hadžikadić naglasio je kako teže “promjeni društvene svijesti”, te da je, kada je riječ o HNK-u, kao posebnom kantonu, potreban i poseban pristup” ulaskom u koaliciju sa SBIH.

“Ovdje smo pronašli ljude kojima možemo vjerovati, da zajedno ponudimo rješenja građanima HNK”, rekao je Hadžikadić. On je istakao da se koalicija ne plaši problema.

“Vrijeme je za sposobne i poštene, a ne podobne i one koji imaju kriminalnu historiju”, dodao je Hadžikadić.

Prisutnima su se obratili i Dino Vrce iz Gradskog savjeta SBIH Mostar, koji je uz ostalo najavio borbu protiv korupcije, nepotizma i svih oblika diskriminacije, te Ehlimana Dževlan iz Platforme za progres regije Neretva, koja je najavila da će koalicija SBIH-Platforma za progtres u HNK biti “hercegovačka alternativa”.

Objavljena koalicija SBIH-Platforma za progres u HNK : Cilj je baviti se konkretnim problemima i razvojem u ovom kantonu

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.