Efendić: Suverena i funkcionalna država ne može biti ona koja ima konstitutivne narode

od root
Efendić: Suverena i funkcionalna država ne može biti ona koja ima konstitutivne narode

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) Semir Efendić oglasio se povodom sporazuma koji su jučer usaglasile političke stranke u Briselu, u kojem, između ostalog stoji da je očuvanje i izgradnja mirne, stabilne, suverene i nezavisne funkcionalne evropske države Bosne i Hercegovine, koju čine Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (zajedno sa ostalima), te građani Bosne i Hercegovine, koja se sastoji od dva entiteta i Brčko distrikta, uspostavljena u skladu sa Ustavom i Općim okvirnim sporazumom za mir.

„Ovo se zove luđačka košulja“, stava je Efendić, navodeći da jednostavo suverena i funkcionalna država nikako ne može biti ona koja ima konstitutivne narode koje ni Ustav BiH ne poznaje, nego su izvučeni iz Odluke Ustavnog suda iz 2000. godine.

Podcrtava da se pojam konstitutivnosti u Ustavu BiH koristi u smislu sastojanja države od entiteta što je pitanje teritorijalne organizacije, a ne kanonsko statusno pitanje pojedinih naroda.

“Po ovome, izgleda da Bošnjaci, Srbi i Hrvati nisu građani, nego su “neki osim njih građani”, što nema veze sa zdravom logikom, niti sa političkom i pravnom teorijom i praksom. Po definiciji i logici iz sporazuma koji je usaglašen u Briselu Bosna i Hercegovina nema suverenitet, iako se on spominje. Sa konstitutivnim narodima suverenitet je podijeljen na tri suvereniteta, i suverena su tri “konstitutivna” naroda, a ne država Bosna i Hercegovina “, naveo je Efendić.

Napominje da ni u jednom od pokušaja u proteklim mjesecima i godinama u rezolucijama Evropskg parlamenta i drugih tijela, lobisti nisu uspjeli unijeti pojam konstitutivnosti, koji je stran svakoj demokratiji i sa kojim uopće ne može funkcionisati nijedna država ni demokratija.

“Naši “lideri” prihvatili su taj pojam kao od šale, pa sada nema problema da ga prihvate i druge evropske institucije, kazao je Efendić dodajući da Stranka za Bosnu i Hercegovinu poštuje Ustav i zakone ove zemlje, ali ne ide ispod toga, što se sigurno čini kanoniziranjem konstitutivnih naroda, koje se nameće umjesto davanja prava građaninu kao subjektu političkog sistema.

Također, neveo je i da je priča sa Čovićem u hotelskoj sobi prilično sumnjiva i “da je ostankom u sobi dobio više nego na bilo kojem sastanku kojem je ranije prisustvovao, jer HDZ kao i vanjska politika Hrvatske, već nekoliko godina ne rade ništa drugo nego pričaju o konstitutivnosti iz koje proizlazi navodna legitimnost”.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.