Na Generalnoj skupštini TDBB Efendić ponovo izabran u rukovodstvo Unije

od root

U Istanbulu juče je održana 6. redovna Generalna skupština Unije općina i gradova turkijskog svijeta (TDBB). Pored predstavnika Republike Turske, Skupštini je prisustvovalo 500 delegata, među kojima gosti iz 20 zemalja svijeta, uključujući i predstavnike Bosne i Hercegovine, načelnici općina Novi Grad Sarajevo, Travnik, Ključ, Jajce, Olovo, Jablanica, Doboj Istok, kao i predstavnici grada Zenica i općine Vareš.

Generalnoj skupštini prisustvovao je i obratio se predsjednik Republike Turske Recep Tayip Erdogan, kao i predsjednik Parlamenta Turske Mustafa Sentop.

Na ovom važnom događaju načelnik Općine Novi Grad Sarajevo ponovo je izabran za člana Upravnog odbora Unije TDBB.

“Velika mi je čast da sam ponovo izabran za člana Upravnog odbora Unije koja okuplja gradove i općine iz 27 država, te realizuje brojne projekte podrške lokalnim zajednicama iz Bosne i Hercegovine,” napisao je na svom Facebook profilu Efendić.

Općina Novi Grad Sarajevo uz druge bh.općine članica je Unije općina turkijskog svijeta (TDBB), koja predstavlja most između općina u Republici Turskoj i drugih prijateljskih općina širom Evrope i Azije te u svom radu podržava internacionalne projekte i događaje, a sve sa ciljem uspostavljanja i jačanja prijateljskih odnosa između zemalja članica Unije.
Predsjednik Turske Erdogan u svom obraćanju je naglasio značaj saradnje između opština turkijskog svijeta. Kazao je i da sve veće globalne političke i ekonomske krize čine ovakve organizacije vrlo važnima.

“Bit ćemo uspješni samo ako se suprotstavimo onima koji su spremni zapaliti cijeli svijet radi vlastite sigurnosti i dobrobiti,” rekao je u obraćanju Erdogan.

Dodao je da je jasno da će u narednom periodu geografski prostor Euroazije postati glavni centar u svijetu.

Čak i drevni trgovački putevi kao što je Put svile pokušavaju se oživjeti izgradnjom novih autoputeva i željeznica – istakao je Erdogan.

Unija općina turkijskog svijeta osnovana je 12. novembra 2003. godine, s ciljem provođenja istraživanja o gradovima i mjestima u kojima se govore turkijski jezici i dijalekti ili imaju geografske, historijske i kulturne veze sa turkofonskim područjima.

Unija, koja okuplja najmanje 1.179 opština članica iz 30 država, provodi niz programa i projekata s ciljem razvoja saradnje između lokalnih samouprava u prijateljskim zemljama na geografskom području koje se proteže od Balkana do Kavkaza i centralne Azije, navodi se stranici TDBB-a.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.