Kantonalno vijeće SBiH Sarajevo: Kada moral postane fluidna kategorija

od Press Služba SBiH
Kantonalno vijeće SBiH Sarajevo: Kada moral postane fluidna kategorija

Kantonalno vijeće Stranke za BiH Sarajevo bez namjere da uopće ulazi u polemiku o poduzetničkom duhu aktuelne gradonačelnice Benjamine Karić, rođene Londrc, ne može da se javno ne zapita da li kandidatkinja za općinsku načelnicu Novo Sarajevo svjesno vara sve glasače u ovoj Općini.

Kandidatura gradonačelnice ne bi uopće bila sporna da zbog iste nije došlo povratkom na adresu njenih roditelja u Općinu Novo Sarajevo. Ovaj povratak na ognjište roditelja se desio kada je postalo izvjesno da će biti kandidovana ispred SDP-a za načelnicu Novog Sarajeva. Zakonski je moguće mijenjati mjesto prebivališta, a da li je moralno, samo zbog izbora, ostaje otvoreno pitanje.

Sada imamo situaciju da je gradonačelnica kupila stan u Općini Centar i javno priopćila da stanuje u stanu od 50 m2 u Općini Centar i da želi veći, što apsolutno nije sporno niti zakonski upitno. Ono što jeste upitno je to da iz Općine Centar (stvarno prebivalište) “prelazi” u Općinu Centar (novo prebivalište), što sama priznaje, a fiktivno prebivalište, zbog kandidature, ostaje Općina Novo Sarajevo. Postavlja se pitanje u čijem “zajedničkom domaćinstvu” i na kojoj općini gradonačelnica živi, te bi bilo transparentno od gradonačelnice da odgovori na ovo pitanje.

Da li je ovo otvorena prevara birača i da li je ovo moralno, sa stanovišta “borbe za bolje Novo Sarajevo”, ostaje da sude birači.

Živjeti u Općini Centar, kupiti stan u Općini Centar, a fiktivno prijaviti prebivalište na adresu roditelja je puno i od gradonačelnice.

Gradonačelnica bi prvo morala sama sebe da propita da li je ovo sve moralno, kao što mnoge druge propituje o moralu i uvijek naglašava da je njeno moralno ispred svega drugoga. Da li je u ovom slučaju moral postao fluidna kategorija lijepo bi bilo saznati od gradonačelnice kao i to da li će naša gradonačelnica sa Općine Centar gdje će npr Dennis Gratz biti načelnik voditi Općinu Novo Sarajevo.

Press SBiH

 

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.