Stranka za BiH: Bez unutrašnjeg opredjeljenja za reformama otvaranje pregovora ne znači mnogo

od Press Služba SBiH
Stranka za BiH: Bez unutrašnjeg opredjeljenja za reformama otvaranje pregovora ne znači mnogo

Izražavamo svoje zadovoljstvo odlukom Evropskog vijeća o uslovnom otpočinjanju pristupnih pregovora sa EU. Ono što naša Bosna i Hercegovina gaji i simbolizira vjekovima, kroz suživot i toleranciju različitih naroda i konfesija, su upravo oni postulati na kojima je bazirana EU, saopćeno je iz Stranke za BiH.

Pred institucijama Bosne i Hercegovine je veliki, višegodišnji izazov, ali naš EU put nema alternativu. Stranka za Bosnu i Hercegovinu je od svog osnivanja nedvosmisleno i u potpunosti opredjeljena ka integraciji i punopravnom članstvu naše države u EU i NATO. Prije svega, kroz djelovanje našeg osnivača dr. Harisa Silajdžića, ali i drugih istaknutih članova SBiH.

Pozivamo vladajuću koaliciju na svim nivoima da se u duhu optimizma kojeg iskazuju odlukom institucija EU napokon počnu baviti stvarnim problemima sa kojima se naši sugrađani suočavaju svaki dan.

Nerealno je očekivati punopravno članstvo u EU, a da se ne usvoji minimum normi kakve vladaju u ostalim članicama. Bosna i Hercegovina mora usaglasiti svoj Ustav sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, popraviti standard života, pripremiti našu privredu na zajedničko EU tržište.

Neophodno je unaprijediti kvalitet zdravstva, obrazovanja, infrastrukture, a sloboda mora biti približno onoj koja se podrazumijeva u zemljama članicama. Ovo je samo početak jednog generacijskog procesa, koji bez unutrašnjeg opredjeljenja za reformama ne znači mnogo, saopćeno je.

Press SBiH

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.