Bakinci pored Karađorđeva i ponižavanje institucija BiH

od Press Služba SBiH
Bakinci pored Karađorđeva i ponižavanje institucija BiH

Od čuvenih sastanaka Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu kada su crtali karte i dogovarali podjelu Bosne i Hercegovine prošlo je više od 30 godina, ali politike susjeda nisu se promijenile.

Razlika između susreta u Karađorđevu i najnovijeg sastanka na privatnom imanju Milorada Dodika u Bakincima kod Laktaša je u tome što sada politike podjele imaju svoje saradnike iz Sarajeva u likovima predsjednika stranaka tzv. Trojke. Osim što su spremni na takvo samoponiženje i poniženje države odlazeći na privatni ranč čovjeku kojem se nakon potvrđene optužnice sudi pred Sudom BiH za rušenje ustavnog poretka, trojkaši su pristali na ispunjavanje tridesetogodišnjih snova agresivnih politika susjeda koje na sve načine omalovažavaju institucije Bosne i Hercegovine, a protežiraju institucije entiteta, pojedinih kantona ili vjerskih zajednica.

Potvrda tome je i današnje omalovažavanje Predsjedništva Bosne i Hercegovine od strane HDZ-ovog premijera Hrvatske Andreja Plenkovića koji je prilikom zvanične posjete našoj zemlji bojkotovao Predsjedništvo države kao njenu najvažniju instituciju. Da apsurd bude veći, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković prije nekoliko dana slavodobitno najavljuje kako mu premijer Hrvatske Plenković u Sarajevo “za ruku dovodi Ursulu fon der Lajen i premijera Holandije”. Zaboravio je samo naglasiti da Plenković sve to radi u cilju stvaranja trećeg entiteta i rušenja Ustava BiH slično kao i njihov “strateški partner” Dodik, što je svojim izjavama potvrdio čak i visoki predstavnik Kristijan Šmit rekavši da Evropska unija (čitaj Hrvatska i Plenković) lobiraju protiv donošenja tehničkih izmjena izbornog zakona.

Svemu tome sarajevska trojka vjerno služi, od Laktaša do Zagreba, pa i kada njihovi “partneri” ponižavaju Predsjedništvo BiH.

Press SBiH

 

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.