Efendić: Nije sporna nacionalna pripadnost, nego oni koji je koriste da razaraju državu

od Press Služba SBiH
Efendić: Nije sporna nacionalna pripadnost, nego oni koji je koriste da razaraju državu

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) Semir Efendić danas je govorio na novogodišnjoj press konferenciji kada je sumirao rezultate iz 2023. godine i iznio planove za narednu godinu.Na početku izlaganja je istaknuo da će govoriti više o Bosni i Hercegovini, nego o stranci.

“Pošto smo mi Stranka za BiH mi ćemo ipak govoriti o Bosni i Hercegovini, a ne o stranci. Sve je jasno u samom imenu i meni je važno danas osvrnuti se na godinu iza nas, koja je bila jedna od složenijih, komplikovanijih i težih u modernoj historiji BiH. BiH je dobila vlast u toku ove godine, po mom mišljenju, vrlo problematičnu i vlast za koju je upitno da li će biti u stanju da brani državu od nastraja koji se dešavaju svakodnevno”, kazao je.

Posebno je akcentirao problematiku retorike Milorada Dodika, koji sve više iznosi prijetnje o otcjepljenju jednog dijela BiH.

“Prijetnje su kontinuirane i na različite načine iznesene. One imaju svoju funkiju i cilj i ne radi se samo o verbalnim prijetnjama. Faktički se stvara drugi pravni poredak na pola teritorije BiH. Ja ću navesti samo nekoliko zakona koji se donose u tom entitetu, počev od Zakona o nepokretnoj državnoj imovini koji je suprotan presudama Ustavnog suda. Zatim, Zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda i odluka visokog predstavnika u BiH, zatim Zakon o kleveti kojima se kriminalizira javni govor, pa kada počne primjena takvih zakona može vas zadesiti da vas neko uhapsi kada krenete na Bjelašnicu zato što ste napisali nešto na Facebooku”, istaknuo je Efendić.

Osim toga, spomenuo je i Zakon o imunitetu koji je u proceduri političara u Republici Srpskoj, dok se u Federaciji formira federalni USKOK.

“Zatim, Zakon o stranim agentima koji se tiče rada nevladinih organizacija. Dakle, ne radi se samo o verbalnom istupu, nego o sasvim konkretnim potezima koji nastoje da jedan dio BiH vode putem iz ove zemlje”, naveo je.

Mišljenja je da ovo ponašanje Milorada Dodika, kao i njegovo stalno vrijeđanje i prizivanje crnih scenarija predstavlja jednu vrstu psihološkog zlostavljanja svih građana BiH.

“Na dnevnoj bazi svi građani se zlostavljaju takvim prijetnjama i da se to dešava u krugu jedne porodice on bi za to bio odgovoran, a ne u jednoj državi gdje zlostavlja cijelu populaciju ove zemlje sa scenarijom koji znači podjelu države”, stava je Efendić.

Kaže da je važno napomenuti da postoji kontinuirano jačanje kapaciteta MUP-a RS-a, dok u FBiH već pet godina nema vršioca dužnosti.

“Dva su osnovna razloga, a ustvari to je odgovor šta se mora raditi kako bi država bila na institucionalan način spremna da se zaštiti od ovoga o čemu Dodik govori. Godine 1992.-1995. smo u hodu pravili sve, od armije do diplomatije, ali mislim da i dalje postoje institucije i treba pokušati sve da one zaustave ovakvo djelovanje i ponašanje. Dva su ključna problema, a prvi je način upravljanja institucijama BiH”, zaključio je Efendić.

Podsjeti je da je u aprilu ove godine napravljena analiza na zahtjev Šemsudina Mehmdovića o nacionalnoj strukturi svih institucija u BiH.

Potom je naznačio na sistemsku pljačku BiH od njenih neprijatelja.

 

“Od onih koji bi je sutra srušili na sve načine, oni ovu zemlju pljačkaju. Kada se uzmu svi ekonomski parametri, a prije svega BDP u BiH, FBiH predstavljadvije trećine ukupne ekonomske aktivnosti BiH, a entitet RS sa Distriktrom Brčko jednu trećinu, a kada dođe do raspodjele BDP-a stvari nisu takve. Sigurno je da se Federacija svake godine odšteti za dva do četiri posto. FBiH s se godišnje odšteti od 400 do 600 miliona maraka”, konstatirao je on.

 

Zaključio je da se ne novcem građana ne smiju finansirati aktivnosti upravo onih koji žele da ruše BiH.

Press SBiH

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.