Klub vijećnika SBiH Novi Grad Sarajevo na sjednici općinskog vijeća zatražio ostavke Premijera i ministra MUP-a KS

od Press Služba SBiH
Klub vijećnika SBiH Novi Grad Sarajevo na sjednici općinskog vijeća zatražio ostavke Premijera i ministra MUP-a KS

 

Na 32. sjednici Općinskog vijeća Općine Novi Grad Sarajevo na kojoj je razmatrana Informacija o radu Policijske uprave Novi Grad Sarajevo, vijećnici Kluba vijećnika Stranke za Bosnu i Hercegovinu izrazili su zabrinutost sigurnosnom situacijom u Kantonu Sarajevo, koja je narušena, pogotovo nakon stravičnog ubistva devetnaestogodišnjeg Farisa Pendeka.
Naglasili su da je KS postao mjesto nesigurnog življenja, te da ne postoji jaka volja a ni želja da se sigurnosna situacija popravi.
Članovi Vlade KS i zastupnici koji su na vlasti u Kantonu Sarajevo, sinoć nisu bili prisutni na mirnom okupljanju građana ispred Osnovne škole “Osman Nakaš”, vjerovatno radi toga što nisu imali na koga prebaciti krivicu za narušenu sigurnost.

Dok nam djecu ubijaju po Sarajevu, svoj glas ovaj put nisu podigle nevladine organizacije,grupe građana i nezavisnih analitičara koji su ranije bili inicijatori mirnih okupljanja.

Na sjednici je podnesena inicijativa i zatražena je hitna ostavka premijera Kantona Sarajevo Nihada Uk-a, ministra unutrašnjih poslova KS Admira Katice i policijskog komesara Fatmira Hajdarevića.

Inicijativa sa 7 glasova ZA, 9 glasova protiv i 7 suzdržanih glasova nije usvojena od strane Općinskog vijeća Općine Novi Grad Sarajevo.

Za su glasali vijećnici Stranke za Bosnu i Hercegovinu i vijećnik Demokratske fronte.
Protiv i suzdržani bile su stranke Trojke i klubovi vijećnika okupljeni oko njih i SDA.

Iako inicijativa nije usvojena, pozivamo ministra Katicu da fotelju nakon pet godina prepusti nekome ko će stati u kraj kriminalu, korupciji i ubistvima u KS. Premijer KS Nihad Uk je već jednom podnosio ostavku kako bi smijenili pojedine ministre, te ga pozivamo da ovaj put podnese ostavku iz moralnih razloga.
Klub vijećnika za Bosnu i Hercegovinu podsjeća da su raniji premijeri,ministri i komesari, u ovakvim nemilim situacijama podnosili ostavke.

Vlast i fotelje u Kantonu Sarajevo ne smije i ne treba biti važnija od života građana u Kantonu Sarajevo.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.