Sa tribine “Odluke visokog predstavnika, izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona – demokratija ili pravno nasilje” poručeno: Građani u Stranci za BiH imaju nekoga ko ih neće izdati i iznevjeriti

od Press Služba SBiH
Sa tribine “Odluke visokog predstavnika, izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona – demokratija ili pravno nasilje” poručeno: Građani u Stranci za BiH imaju nekoga ko ih neće izdati i iznevjeriti

Tribina “Odluke visokog predstavnika, izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona – demokratija ili pravno nasilje”, u organizaciji Kantonalnog vijeća Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Općinskog savjeta SBiH Novi Grad, održana je sinoć u Sarajevu.

Prisutnima, koji su u velikom broju iskazali interes za ovu temu, obratili su se predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić,  Almir Bečarević, predsjednik Kantonalnog vijeća SBiH Sarajevo i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u Vladi Kantona Sarajevo,  te Muamer Bandić, predsjednik Kluba zastupnika SBiH u Skupštini Kantona Sarajevo.  Gosti tribine bili su eminentni stručnjaci, ekspert i doktor pravnik nauka Enver Išerić i Šukrija Bakšić, profesor Ustavnog prava.

Govoreći o stanju u energetskom sektoru, Bečarević koji je javnosti poznat kao ekspert za energetiku i gasni sektor, istakao je da su građani dovedeni u nezadovoljavajuću situaciju, jer nemaju mogućnost izbora.

– Vidite šta se dešava u gasnom sektoru, nemamo državnog zakona o gasu niti uređenog sistema. Podložni smo ucjenama raznorazne vrste. Ne radi se sada o tome da li mi trošimo trenutno ruski gas. Trošimo, trošili smo ga od 1980. godine ali je problem kada je taj energent postao izvor oružje. Taj novac se koristi za sve ono što gledamo u Ukrajini. Dakle, pitanje je mogućnosti izbora. Takve stvari su prisutne i energetici. Evropa nas tjera, i ne samo nas, da se ide u zelene politike i ono što će donijeti budućnost, ali mislim da oni koji su trebali da nam osiguraju tu sigurnost nisu puno radili na tome i da u tom segmentu nismo spremni. Imamo segment i u nafti gdje dva uvoznika drže 70% kompletnog tržišta Federacije BiH, i tu smo na neki način zakinuti. Naša borba mora iznjedriti ono što nam je najpotrebnije, da BiH bude u punom segmentu suverena, pogotovo energetski što sada sve zemlje u Evropi rade, jer misle na svoju budućnost – naveo je Bečarević.

Predsjednik Kluba zastupnika SBiH u KS Bandić podsjetio je da je cilj Stranke za BiH državni suverenitet i integritet BiH.

– Jedan od ključnih pravaca nam je promjena ukupnog političkog ambijenta. Mi smo na nivou Federacije BiH bili opredijeljeni za jačanje ustavnog poretka. Visoki predstavnik, kao advokat HDZ-a, je strankama okupljenim oko “Trojke” ponudio ne političko već pravno rješenje kojim je potpuno potisnuo jedna konstitutivni narod, Bošnjake, iz mehanizma političkog odlučivanja, iz organizacije vlasti FBiH. Svojom jednokratnom odlukom pokazao je da nije imun na povredu načela jednako sa jednakim. Naša borba za jačanje ustavnog prava i ustavnog poretka kao i za vladavinu ustava i zakona, a ne vladavinu pojedinaca, pozicionirala nas je kao jednu od ključnih političkih stranaka sa vrlo izraženim državotvornim politikama. One stranke koje nisu lojalne ustavu nisu lojalne ni svojim građanima. Zbog izraženog državotvornog političkog djelovanja SBiH će u narednom periodu biti ključni nosilac političkog života u društvu i pokretač ozbiljnih političkih procesa i uspostaviti funkcionalan i efikasan sistem koji se neće zasnivati na neustavnom i nezakonitom djelovanju koje nas vodi u pravnu nesigurnost zbog čega sve veći broj ljudi odlazi iz BiH – naveo je Bandić.

Išerić se dotakao pitanja državne imovine navodeći da je Konvencijom o pravima i dužnostima država iz montevidea koja je donesena 1933. godine propisano da država kao međunarodnopravna osoba mora ispuniti uslove: stalno stanovništvo,određeno područje i vladu. A, na tom određenom području država vrši suverenu vlast.

– Nestankom jednog od tri elementa koji čine državu (područje, stanovništvo i vlada) nestaje i država. Toga su potpuno svjesne one snage koje zagovaraju knjiženje državne imovine na bosanskohercegovačke teritorijalne jedinice – entitete i koje vladu i institucije Bosne i Hercegovine čine nefukcionalnom, kako bi Bosnu i Hercegovinu prikazali kao „propalu državu” – kazao je Išerić.

Naglašena je i potreba potpune implemantacije presude Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda i osigaranja učešća konstitutivnih naroda u javnim ustanovama oba entiteta u skladu sa popisom iz 1991. godine. Na kraju je pozvao na hitno održavanje Bošnjačkog sabora na kojem bi se definirali pravci daljnjeg rada i djelovanja radi odbrane BiH od agresije koja je iz oružanog prešla u druge oblike.

Profesor Ustavnog prava Šukrija Bakšić naveo je da su Ustavu FBiH potrebna dugotrajna rješenja kako je to zagovarala SBiH, a ne izmjene  koje ne podrazumijevaju sagledavanje cjelovitog ustavnog teksta kroz koji se održava ustavni sistem.

– Mi imamo jedan nekonzistentan ustavni sistem na nivou Federacije BiH. Nama je potrebna jedna sistemska reforma ustava. SBiH je principijelno rekao da ne prihvataju jednokratna, privremena rješenja već da se zalažu za trajna rješenja a upravo je to ono što je priroda ustavne materije, jer ustavne norme se nigdje ne donose da bi kratko trajale. Zato su na nivou Federacije potrebna trajna rješenja koja su stabilna i sistemski zaokružena. Nadam se da će Klub SBiH u Parlamentu FBiH i u okviru svog kapaciteta se boriti da ne dobivamo nakaradna rješenja, već da, ako se bude išlo u reformu ustava to bude rađeno sistemski, po pravilima struke i nauke – naveo je Bakšić.

Da je Stranka za BiH u svom radu i djelovanju bila dosljedna, te da je to uradila i prilikom formiranja nove vlasti, suprotstavljajući se nametnutim odlukama Visokog predstavnika, pokazavši da joj nisu bitne fotelje ukazao je predsjednik Efendić.

– Rekao sam da ćemo mi biti dosljedna Stranka. Ako smo rekli da nismo za kratkoročna rješenja to znači da mi nismo za kratkoročna rješenja. Tu nema promjene. Ne možemo reći da nismo pa sutra glasati za to kao svi drugi. Ako oni mogu, mi ne možemo i nećemo. Nema potrebe za tim ali ima potrebe za jednom takvom strankom. Neophodnos je da u ovoj državi imamo jednu takvu stranku koja će držati do onog što kaže. Ovo je jedna situacija u kojoj smo se mi držali stava – istakao je Efendić.

Naveo je da je najveći cilj Stranke za BiH zajedno sa NES-om u pregovorima oko formiranja vlasti bio da političkim djelovanjem usmjeri ili natjera Visokog predstavnika da popravi grešku iz izborne noći i da vrati stvari na svoje mjesto, da onemogući bilo kome tu blokadu.

– U samom finišu procesa iznijeli smo jasan stav, da smo za promjene u FBiH, da smo dio koalicije i vlasti ali pod uslovom da dobijemo ustavno rješenje koje će biti ustavno, dugotrajno i da se time ispravi nepravda koju je visoki predstavnik donio u izbornoj noći. To je bio najplemenitiji mogući cilj koji je neko mogao da ima u cijelom tom procesu. Ovo što smo dobili u konačnici je jedna katastrofa, poništavanje Ustava na jedan dan. Svi zastupnici koji su položili zakletvu a glasali za ovo rješenje su prekršili Ustav FBiH zato što su prednost dali odluci koja je jednodnevna, a ne Ustavu FBiH- istakao je Efendić.

Dodao je da je više posljedica cijelog procesa, a jedna od njih je “da je oteto pravo Bošnjacima kao najbrojnijem narodu da učestvuju kao konstitutivni narodi u formiranju vlasti”.

– Posljedica formiranja ove vlasti će biti drastičnije izražavanje jednog neravnomjernog razvoja Federacije BiH i potpuno upravljanje resursima HDZ-a. Posljedice toga mi nismo htjeli nositi, neka nose ovi koji su preuzeli vlast i odgovornost. Mi imamo svoje načine političke borbe i ostat ćemo dosljedni onoga o čemu smo govorili – rekao je Efendić.

Poručio je građanima “ima jedna politička stranka kojoj fotelje nisu najpreče, nego joj je važna država, budućnost, narod i dosljednost”.

– Nikakva šteta nije što nismo u ovoj vladi. Znali smo da to nije ambijent u kojem možemo raditi. Mi ćemo raditi na način na koji možemo, upoznavati, politički djelovati sa našim narodom, građanima i sigurno će doći prilika. Kad mi budemo vodili BiH mi ćemo od nje napraviti Švicarsku. Znamo kako se to radi, ovako se ne radi sigurno. Ovi neće napraviti ništa, to garantujem jer vidim kakve su kadrove postavili. Nemaju kompetentne ljude u ministarstvima, a ni program. Neka je njima sa srećom, ali ne možete kršenjem Ustava obećavati nešto dobro za budućnost. To nije ispravan put. Mi smo kao stranka iz tog razloga ostali izvan i nećemo da budemo odgovorni za ovo što se dešava, ali hoćemo da budemo odgovorni za našu interpretaciju politike i naše djelovanje. Sigurno će građani imati u nama nekoga ko ih neće izdati i iznevjeriti – poručio je Efendić, zahvalivši prisutnima koji su se u velikom broju odazvali na skup sa kojeg su poslate vrlo jasne poruke.

Press SBiH

 

 

 

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.