Bečarević: Južna interkonekcija nije prošla na Vijeću ministara BiH

od Press Služba SBiH
Bečarević: Južna interkonekcija nije prošla na Vijeću ministara BiH

Stručnjak za gas i ministar komunalne privrede, infrastrukture,   prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u Vladi Kantona Sarajevo Almir Bečarević, gostujući u emisiji ‘Istraga sedmice’ televizije Hayat, osvrnuo se na izjave Elmedina Konakovića, Ministra vanjskih poslova BiH koji je kazao da istočna interkonekcija nije njegov primarni interes.

Bečarević je kazao da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije saopštilo punu istinu.

“Što se tiče gasovoda nije tako. Preko istine možemo doći do suštine. Zamagljivanje određenih stvari ne vodi ničemu. Te ideje slušam zadnje 2-3 godine. Ne mogu da shvatim ljude kada pričaju o tome. Što nam treba novi ulaz iz Srbije kad možemo od Kladnja pružiti gasovod. Ovdje nešto u objašnjenjima ne štima. Južna interkonekcija na Vijeću ministara BiH nije prošla”, rekao je Bečarević.

Bečarević dodaje da je početak vođenja pregovora i davanje saglasnosti Vijeća ministara uslovljen Zakonom o južnoj interkonekciji.

“U obrazloženju Vijeća ministara dato je da je nacrt usvojen i tamo kaže da u RS-u postoji zakon. Ne kaže koji zakon. Znamo da zakon o novoj istočnoj interkonekciji ne postoji isto tako ni zakon o južnoj interkonekciji. Južna interkonekcija prema stavu HDZ-a neće nikada proći ako u zakon se ne uvede novi operator transportnog sistema”, ističe Bečarević.

Tako bi u Predsjedništvo BiH trebala biti upućena samo Nova istočna interkonekcija.

Gostovanje Almira Bečarevića možete pogledati u videu:

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.