Efendić: Trojka i Čović dužnici su međunarodnoj zajednici, Zagrebu dato upravljanje pola BiH

od Press Služba SBiH
Efendić: Trojka i Čović dužnici su međunarodnoj zajednici, Zagrebu dato upravljanje pola BiH

 

Predsjednik Stranke za BiH i načelnik općine Novi Grad Semir Efendić još jednom je potcrtao da za tu stranku i Narodni evropski savez nisu bila prihvatljiva kratkoročna rješenja visokog predstavnika Christiana Schmidta koja bi važila samo za uspostavljanje nove Vlade FBiH jednom i nikad više.

“Mi smo očekivali da će se sistemski riješiti. Deklarativno su svi rekli da neće pristati na kratkoročno rješenje. Na posljednjem sastanku sa međunarodnom zajednicom trojka je rekla da im je prihvatljivo svako rješenje. Visoki predstavnik je čak za jedan prolongirao odluku dok se nije skupilo dovoljno glasova. Ovo je štetno i jedna prevara visokog predstavnika. Zašto ovu odluku nije ostavio da važi i sljedeći put. Da je on ovo drugo svoje rješenje koje bi trebalo stupiti na snagu za godinu dana primijenio sada ne bi se nikakva vlada formirala”, tvrdi Efendić.

Kazao je da je Dejtonskim mirovnim sporazumom skoro pola BiH prepušteno na upravljanje Beogradu, a sada je i Zagreb dobio mogućnost da preko Doma naroda u potpunosti i vječno kontroliše svako uspostavljanje vlasti u FBiH.

Ističe da stranke okupljenje u HNS imaju sinhronizovano djelovanje koje ima za cilj formiranje trećeg entiteta.

Na pitanje kako se mogu relaksirati odnosi između Bošnjaka i Hrvata Efendić je kazao:

Mogla bi biti relaksacija da Bošnjaci predaju sve, da se ne pitaju ni za šta? Ne mislim da je to relaksacija odnosa, ona treba biti pravedna. Zašto za nas ne bi važila pravila koja važe svugdje u svijetu? Ja govorim o demokratiji. BiH drži blokiranom etnički princip i umjesto da se odmičemo od tog principa i približavamo se građanskom ovdje je etnički princip još pojačan. Ovim je omogućeno da manjina odlučuje nad većinom.

Dodaje da je neko prihvatio da bude uspostavljen na ovaj način i to je njihova odgovornost.

“Mogli smo se ušutiti i biti dio te vlasti, nismo imali osjećaj da tu pripadamo. To je ipak vrsta kompromisa stranaka trojke sa HDZ-om, odnosno HDZ ih je izabrao kao partnera. Ovoj vlasti se niko posebno ne raduje, imamo kuriozitet da je isti premijer. Ali nismo imali uvjerenje da će ova grupa stranaka donijeti neka kvalitetna rješenja”, kazao je.

Odbio je optužbe da zapravo bježi od odgovornosti jer upravlja općinom koja ima više stanovnika nego pola kantona u FBiH i radi stotine projekata.

Istakao je da je čestitao Nikšiću ali je mišljenja da nije dobar način na koji je izabrana Vlada.

“Mi ćemo putem svog kluba biti spremni da dajemo prijedloge i nećemo biti opozicija dobrim rješenjima. Nema razloga da budemo protiv svega, ali ono što smatramo da nije dobro nećemo podržati”, ističe.

Kada je riječ o Kantonu Sarajevo svjestan je da to bio na neki način dio paketa sa Vladom FBiH, ali nije mogao precizirati šta će se dalje dešavati.

“Ulazak SBiH je dao neku vrstu stabilnosti. Bili ili ne bili vlast naših pet zastupnika je značajan dio Skupštine KS. Mi smatramo da je za SBiH važno održati politički stav. Proći će i ovo. Kao bošnjački političar smatram da meni narod ne bi oprostio i da me optužuju da sam doveo trojku na vlasti i da više ne bih mogao računati na podršku naroda”.

Na pitanje da li će Stranka za BiH biti partner SDA Efendić je kazao da se ta stranka treba reformisati jer će teško naći nekog partnera.

Kratko je prokomentarisao i susret Elmedina Konakovića i Milorada Dodika u Banja Luci, a referirao se i na Dodikovu tvrdnju da postoji dogovor Konakovića i HDZ-a o Izbornom zakonu.

“Da li neki dogovor postoji ja to ne znam, vjerovatno postoji. A ispunite Dodiku želje i sve će biti uredu. Ja znam da je bio pokušaj stranaka trojke da se usvoji i Zakon o VSTV-u. I Dragan Čović i Trojka su ljubimci međunarodne zajedice, a Dodik to nije. Oni su ovdje dužnici međunarodnoj zajednici i počet će zajednički pritisak na Dodika. U orvom prvom pokušaju nisu uspjeli”, zaključio je Efendić u razgovoru za N1.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.