Smajić: Milanović bi trebao podržati decentralizaciju Hrvatske jer će to relaksirati odnose u regiji

od Press Služba SBiH
Smajić: Milanović bi trebao podržati decentralizaciju Hrvatske jer će to relaksirati odnose u regiji

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Džemal Smajić (SBiH) reagovao je na izjavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanović koji je kazao “da se protivi stvaranju regija kao alternative županijama, jer smatra da su postojećim sistemom svi više-manje zadovoljni.

” Kad Dalmacija postane regija, čuvajmo se. Kad Zagorje i sjeverna Hrvatska postanu regija, to će biti država u državi. Ne vidim da je to dobro za Hrvatsku”, izajvio je Milanović na šta mu je Smajić poručio:

“Čudi me zašto je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović protiv decentralizacije Hrvatske i najave da će Dalmacija konačno dobiti autonomiju u odnosu na Zagreb. Budućnost Bosne i Hercegovine također je u regionalizaciji po uzoru na sve evropske zemlje, jer bi bila ekonomski funkcionalna i imala bi jeftiniji državni aparat od sadašnjeg entitetskog uređenja”, naveo je Samjić.

Posebno je, dodaje, zanimljiva najava regionalnog uređenja u Hrvatskoj koja decentralizira Hrvatsku i otvara mogućnost bolje saradnje pograničnih regija između BiH i Hrvatske.

” Kada Bosna i Hercegovina postane članica Evropske unije zašto ne bi imali dobru prekograničnu saradnju Bihać i Karlovac, Dubrovnik i Trebinje, Bosanski Brod i Slavonski Brod. Dubrovnik je kulturološki bliži Hercegovini nego Međumurju, kao što se Sarajlije i Splićani bolje razumiju nego Splićani i Zagrepčani. Zbog toga bi predsjednik Hrvatske Zoran Milanović trebao podržati decentralizaciju Hrvatske jer će to relaksirati odnose u regiji”, istakao je Smajić.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.