DŽEMAL SMAJIĆ: Entiteti nemaju ingerencije nad državnom imovinom, Dodikova politika nemoćna pred Ustavom i pravom

od root
DŽEMAL SMAJIĆ: Entiteti nemaju ingerencije nad državnom imovinom, Dodikova politika nemoćna pred Ustavom i pravom

Delegat Stranke za BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Džemal Smajić reagovao je na izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika nakon što je uputio pismo premijeru manjeg bh. entiteta Radovanu Viškoviću u kojem je taražio da se Vlada RS-a izjasni o pitanju državne imovine.

Smajić potcrtava da Vlada manjeg bh. entiteta nema nikakve ingerencije po pitanju državne imovine, bez obzira što je Milorad Dodik tražio od njenog premijera da se izjasni o pitanju državne imovine.

“Svaki akt nižih nivoa vlasti po pitanju vlasništva nad državnom imovinom, osim državnog, je pravno ništavan! Bosna i Hercegovina je jedini titular državne imovine bez obzira na sve pokušaje Milorada Dodika da to pitanje predstavi na drugi način. Vlasti manjeg bh. entiteta ne mogu da prihvate činjenicu da entitet RS pravno nije postojao do Dejtonskog mirovnog sporazuma”, istakao je Smajić.

Potcrtava da je najvažniji uslov za potpisivanje Dejtonskog sporazuma od strane bosanskohercegovačkih pregovarača bio član 1. Ustava BiH koji govori o kontinuitetu Bosne i Hercegovine.

“Taj član je trn u oku Dodikove separatističke politike koja je nemoćna pred Ustavom i pravom, kao i dosadašnjim presudama po pitanju imovine! Sve zakone koje je BiH donosila, podrazumijevajući i vrijeme agresije na BiH, kao i ono nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, su važeći zakoni Bosne i Hercegovine dok se ne odluči drugačije. Stranka za Bosnu i Hercegovinu je bila i ostala najglasniji zagovarač zaštite državne imovine Bosne i Hercegovine. Prvi pokušaj predaje državne imovine desio se nažalost u Prudskom sporazumu, kada je SBiH uspjela zaustaviti otimanje imovine od države.

Do sada je to uvijek zaustavljeno jer je vremenom rastao broj onih političara iz drugih partija/stranaka koji su shvatili značaj ovog pitanja. Danas su snage koje bi bile spremne napraviti bilo kakav ustupak po ovom pitanju svedene na minimum”, naglasio je Smajić.

Presude sudova su, navodi, jasne i one se moraju poštovati.

“Stavovi naših euroatlantskih partnera, uključujući OHR, su ohrabrujuće jer su svjesni da bi kontrola državne imovine od strane nižih nivoa vlasti vodila u dodatnu korupciju i jačanje ruskog uticaja koji destabilizuje euroatlantsku sigurnosnu strukturu u Bosni i Hercegovini i na Balkanu. Nove najave nepoštivanja Odluke OHR-a i Ustavnog suda BiH koje kontinuirano dolaze od strane vladajuće strukture iz bh. entiteta RS moraju biti sankcionisane, a prekršioci dovedeni pred lice pravde. Ovakvo djelovanje još jednom potvrđuje ispravnost odluke Stranke za Bosnu i Hercegovinu da ne bude u vlasti sa SNSD-om na državnom nivou”, naglasio je Smajić.

 

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.