Efendić: Schmidt može reći da rukovodstvo FBiH mora dati mandat onome ko ima parlamentarnu većinu

od root

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Semir Efendić govorio je večeras o formiranju vlasti u Federaciji BiH kazavši da je jedno od potencijalnih rješenja za kojim može potegnuti visoki predstavnik jeste da obaveže rukovodstvo entiteta da prihvati prijedlog većine u parlamentu.

 

On je govoreći na Face TV o potencijalnim rješenjima za formiranje Vlade FBiH kazao da nema potrebe za privremenim rješenjima te da to ne podržavaju.

 

“On (Christian Schmidt) može reći da rukovodstvo FBiH daje mandat onome koga prihvati parlamentarna većina kao svugdje u svijetu. Oni (predsjednik i potpredsjednici FBiH) bi trebali biti obavezni da daju mandat”, rekao je Efendić.

 

Istaknuo je mišljenje da etnička reprezentativnost koja je utvrđena nakon Schmidtovih posljednjih izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, ne bi trebala ovoliko utjecati na formiranje vlasti.

 

“Ispade sada da je važnije kakav rezultat imate u skupštinama kantona da bi formirali Vladu FBiH nego glasovi koje ste dobili za FBiH. Sada zato imamo i SDA koja se bori za legitimno predstavljanje. Meni je čudno da HDZ to objeručke ne prihvati i ne kaže ‘to je to, to je ono za šta smo se borili'”, kazao je Efendić.

 

Istaknuo je tom prilikom još jednom da je Schmidtova obaveza da reaguje bez obzira na to šta on mislio.

 

“Mi želimo pokazati javnosti šta je napravio Schmidt i natjerati ga da to popravi. Zbog pravila koje je nametnuo je i došlo do nemogućnosti formiranja vlade. Prema mom mišljenju je najvažnije to prikazati, a Schmidt ima pravo da popravi svoju odluku”, rekao je.

 

Na pitanje šta će SBiH uraditi u slučaju da Schmidt ne reaguje povodom blokade formiranja vlasti, Efendić je rekao da “ostaje mogućnost da se pravi neka druga vrsta političkog dogovora. Ali, navodi kako ne vode nikakve skrivene razgovore sa SDA.

 

“Mi nemamo problem sa SDA i nismo to nikada krili, mi da želimo praviti neku drugu koaliciju, to bi i rekli. Do sad smo se držali potpisanog sporazuma, tako će biti i ubuduće”, rekao je on.

 

Osim toga navodi da bi autentično tumačenje ranije odluke moglo biti jedno od rješenja, kao i ideja da se stav potpredsjednika FBiH brani u klubu naroda iz kojeg dolazi na način da mora dobiti podršku dvije trećine glasova.

 

Osvrnuo se i na svoj razgovor sa Christianom Schmidtom o tome kako će se razriješiti politička situacija u FBiH.

 

“Rekao sam mu da smo spremni biti u većini, ali po pravilima i ustavu i da nismo spremni za neko rješenje preko koljena, da zaobilaženje važi za bošnjačkog potpredsjednika, a za ostale ne. On je odgovorio da niko ne treba da blokira”, kazao je Efendić

 

Video: https://fb.watch/j3qHog9tVN/?mibextid=NnVzG8

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.