Efendić: Vijeće ministara treba formirati sa opozicijom iz RS-a, jer SNSD blokira i kad je u vlasti

od root
Efendić: Vijeće ministara treba formirati sa opozicijom iz RS-a, jer SNSD blokira i kad je u vlasti

Predsjednik SBIH Semir Efendić kazao je da treba razgovarati sa opozicijom iz Republike Srpske u smislu formiranja Vijeća ministara jer ne bi bilo mudro SNSD-u dati mogućnost da bira direktore sigurnosnih agencija u BiH.

U intervjuu za BHRT Efendić je rekao da je javnost pozdravila potez da SBiH i NES izađu iz Osmorke kada je u pitanju državni nivo vlasti.

“Jer se očekivalo da se na jedan drugačiji način nastupi prema SNSD-u. Vidimo i danas njihovo djelovanje u odnosu na državu BiH u odnosu na presude Ustavnog suda BiH. zaista je fenomen da jedna pokrajina u Evropi u jeku ruske agresije na Ukrajinu dodjeljuje orden predsjedniku Rusije”, rekao je Efendić.

Efendić je u nastavku kazao da je dogovor Osmorke i SNSD-a bio takav da se za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH dogovore oko imena kandidata, ali da ga predloži SNSD, odnosno da će dobiti četiri ministarstva.

“Ja lično mislim da nije trebalo nastupiti tako. Ako su stranke Osmorke imale 13 zastupnika, a SNSD 6+2, nema nikakvog smisla da SNSD daje četiri ministra, dok stranke Osmorke daju tri. S druge stranke HDZ s 4 mandata u državnom parlamentu uzima sve te pozicije koje pripadaju hrvatskom narodu. Tu se moralo nastupiti drugačije, naročito jer stranke Osmorke imaju dosta stranaka s multietničkim sastavom. Iz nekog razloga se pristajalo na sve ono što traže SNSD i HDZ”, rekao je Efendić.

Istakao je da je Osmorka pristupila na taj način jer je u najlošijoj poziciji jer za razliku od SNSD i HDZ nije trenutno u vlasti.

“Uvođenjem SNSD na ovaj način u Vijeće ministara bojim se da ćemo za četiri godine doći u situaciju da SNSD u RS-u ima istu poziciju kakvu HDZ ima na teritoriju gdje žive većinski Hrvati. Da u potpunosti uništi opoziciju. Bilo je po meni važno dati priliku i opoziciji iz RS-a da u jednom dijelu vlasti participira kako bi taj politički život u tom entitetu iamo smisla”, rekao je Efendić.

Dodao je da se mora razgovarati sa opozicionim strankama iz RS-a o formiranju vlasti na državnom nivou bez obzira što će SNSD imati 4 delegata u Domu narod. Efendić napominje da su i ranije imali četiri delegata i uprkos tome što su bili dio vlasti blokrali su donošenje odluka.

“Ovakvom SNSD-u dati priliku da imenuje direktore sigurnosnih agencija u BiH, to podrazumijeva i SIPA-u i Graničnu policiju i članove OSA-e, mislim da zaista bez ozbiljne promjene kursa od SNSD nema smisla dalje ići u taj proces”, rekao je Efendić.

U nastavku je kazao da se zanemaruje da činjenica da kad jednom imenujete Vijeće ministara kroz Predstavnički dom PS BiH za smjenu novog saziva više nije dovoljna odluka samo ovog doma, već i Doma naroda PS BiH.

“Neko je rekao da bi se toj vladi trebalo dati sto dana, dakle ne postoji ta mogućnost. Kada imenujete u Predstavničkom domu gdje imenuje prosta većina, to Vijeće ministara više ne možete razriješiti bez Doma naroda. U ovom slučaju kontrolu na Domom naroda ima SNSD”, smatra Efendić.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.