Bandić komentarisao dodjelu statusa kandidata: Tržištu EU je potrebna mlada radna snaga Bosne i Hercegovine

od Press Služba SBiH
Bandić komentarisao dodjelu statusa kandidata: Tržištu EU je potrebna mlada radna snaga Bosne i Hercegovine

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić (SBiH), oglasio se povodom informacije da je Evropska komisija predložila danas zemljama članicama Evropske unije da dodjele Bosni i Hercegovini kandidatski status sa uslovima.

“Evropska komisija će uslovno preporučiti dodjelu statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu. Poznato je da Bosna i Hercegovina nije ispunila 14 prioriteta, kako bi taj status kandidata za članstvo u EU pošteno i zaradila. Iz tog raloga, pojavljuje se dilema da li EU dodjeljuje status kandidata Bosni i Hercegovini zbog sebe ili zbog nas?”, konstatovao je Bandić.

Stava je da jedan od razloga takve odluke mogu biti dramatična kratanja na tržištu radne snage unutar EU, te da im, kako kaže “trebaju mladi iz BiH”.

“Mora se imati u vidu, da su dramatična kretanja na tržištu radne snage unutar EU, da hronični nedostatak pouzdanih radnika već dugo muči tržište EU, a da je Bosna i Hercegovina rudnik pouzdanih, dobrih, prilično osposobljenih i motivisanih radnika. Možda se i tu krije motiv za naprasno spuštanje ljestvice Bosni i Hercegovini? Trebaju im naši mladi. Ove godine je održan popis stanovništva u Hrvatskoj, koji je pokazao da je Hrvatska izgubila 10% posto populacije. Osim prirodnog smanjenja nataliteta, na smanjenje populacije utjecala je i činjenica da je hrvatski radnik pohitao ka bogatijim tržištima, pa je popis pokazao pravu populacijsku katastrofu. Mi nismo još radili popis, a kad budemo, moguće je da naši rezultati budu još pogubniji. Nova, dodatna liberalizacija EU tržišta rada za naše radnike, značit će dodatni, enorman, odliv
reproduktivne grupe stanovništva – naveo je Bandić.

Ističe da naše političke elite, koje guraju u prvi plan međunacionalne tenzije, više nemaju prostora, niti smiju dalje to da rade jer će ostati ubrzo bez stanovništva, koje će biti u cjelosti zaposleno u EU.

“Krajnje je vrijeme da se svi okrenu ekonomiji, ozdravljenju međunacionalnih odnosa, koji će prije svega biti zasnovani na zajedničkom privređivanju i interesu u zajedničkoj brizi za zemlju. Kompanije koje upošljavaju mlade ljude, posebno one bez radnog iskustva, moraju biti pomognute, te imati poreska rasterećenja. Poticaji malim i srednjim preduzećima moraju biti sistematski na osnovu jasnih kriterija. Poljoprivreda i proizvodnja hrane – također. Predstoji nam odsutna bitka za ostanak i opstanak ovdje. EU donosi odluke, koje idu njoj u prilog. Vrijeme je da i mi nešto naučeno primjenimo”, poručio je Bandić.

 

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.