Efendić za TVSA: Podrška Stranke za BiH novoj Vladi KS zavisit će od plana rada 

od root
Efendić za TVSA: Podrška Stranke za BiH novoj Vladi KS zavisit će od plana rada 

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) Semir Efendić gostujući u emisiji “Polis” Televizije Sarajevo osvrnuo se na održane izbore u Bosni i Hercegovini, kazavši da je zadovoljan podrškom koju je njegova stranka dobila od građana, posebno u Kantonu Sarajevo gdje će imati pet ili šest zastupnika.

“Nadam se da će rezultat koji je ostvarila Stranka za BiH biti od pomoći da se dese neke promjene na bolje u KS, možda i na nivou Federacije BiH, rekao je Efendić, dodavši da mu posebno znači podrška koju je pojedinačno dobio od građana, od skoro 20.000 glasova.

 

Kazao je i da je Željku Komšiću prvom čestitao pobjedu, navodeći da ga je SBiH podržala kao stranka na izborima. Dodao je kako je od velikog značaja i ulazak u Predsjedništvo BiH Denisa Bećirovića.

 

“Mislim da se desila ta promjena koja nam je trebala. To što Bakir Izetbegović više neće biti član Predsjedništva BiH mnogo znači u ukupnoj vertikali jer je sa te pozicije rukovodio procesima na nižim nivoima vlasti”, naveo je Efendić.

 

Upitan da li će Stranka za BiH biti “prevaga” u vlasti u KS i FBiH kazao je da se to još uvijek ne zna i da su konačni rezultati ti koji diktiraju formiranje vlasti.

 

“Ima još značajan broj glasova da se unese, u KS je to više od deset posto, glasovi mobilnih timova i više od sedam hiljada glasova za KS putem pošte, taj broj može da utječe na distribuciju mandata u konačnici. Ne bih bio sretan da to, kao što je bilo prije četiri godine, bude neka nestabilna većina sa 18 ili 19 ruku. To ima svoju cijenu u godinama koje su pred nama. Kada pogledamo te blokove koji se naziru teško da će to biti neka stabilna vlada”, rekao je Efendić, kazavši i da je SBiH podjednako udaljena od blokova koji su formirani.

 

Stava je i da prošlomandatna Vlada KS nije dobro radila, te da bi organizacija trebala biti drugačija, posebno u oblasti zdravstva, saobraćaja, sigurnosti, obrazovanja.

 

“Trebale bi se desiti neke promjene. Vidim da jedan broj članova tzv. Trojke smatra da vlada treba nastaviti raditi u dosadašnjem sastavu, da ima većinu. Mišljenja sam da bi trebalo raditi mnogo bolje i drugačije u odnosu na period koji je iza nas, ove četiri godine– rekao je Efendić, navodeći da bi političke stranke prije početka mandata morale dogovoriti prioritete rada u narednom periodu kazavši da će od toga zavisiti s kim će SBiH pregovarati moguću vlast.

 

Govoreći da li je bilo određenih kontakata u tom smilsu Efendić je potvrdio da su oni bili pojedinačni, te da zvaničnih razgovora SBiH nije imala u Sarajevu.

 

“Sa raznih strana su posredno izražene želje da se obave neki susreti, ali ih još nije bilo. Mi nećemo podržati SDA da više vodi procese na nivou Federacije BiH sigurno.  Što se tiče KS sam sastav Kluba SDA onemogućava da mi imamo saradnju. SDA nije stranka koja bi trebala da vodi procese. A, ko god bude vodio Vladu bolje bi bilo da imamo širu podršku. Kada bi imali većinu od nekih 25 zastupnika onda bi manja bila mogućnost promjene u toku mandata”, istakao je Efendić.

 

Da li će SBiH podržati neku vladu kazao je: “Ukoliko postoji neka vrsta saglasnosti oko ključnih problema onda je svaka mogućnost pred nama, ukoliko ne postoji takva želja onda za tim nema potrebe”.

 

“Sa DF-om imamo saradnju, ali vidjet ćemo šta će to začiti u konačnici. Uloga Naše stranke ne može biti više ista, onakva kakva je bila ranije iz prostog razloga što podrška na izborima skoro je duplo manja u odnosu na protekli period. U SDP-u su neki ministri radili dobro, neki loše. Sve bi se to moralo staviti na stol. Preuranjeno je govoriti o bilo kakvim kombinacijama”, rekao je Efendić.

 

Na pitanje o pretencijama da bude prvi čovjek u KS pojasnio je da njegov zahtjev nije bio da bude premijer KS, navodeći da je njegovim kandidiranjem za nosioca liste za Skupštinu kantona stranka izrazila spremnost za obavljanje neke izvršne funkcije.

 

“Nisu pozicije ono što nas ključno opredjeljuje. Nama je u interesu šta će vlada raditi u cjelini i ako postoji mogućnost da tome damo doprinos to ćemo i uraditi. I prošli put je sastavljena većina “preko koljena”. Po meni je to uzrokovalo da se mnogo toga nije uradilo, a trebalo se uraditi u KS. Mi smo rekli da se borimo za to da imamo što veći uticaj na izvršnu vlast. Ukoliko se to ne desi nema potrebe da ja budem zastupnik u Skupštini KS. Nama treba puno više znanja za operativne poslove koji su nagomilani u mnogim oblastima”, istakao je Efendić, kazavši i da ne razmišlja ni o ministarskoj poziciji.

 

Govoreći o nametnutim izmjenama Izbornog zakona i Ustava Efendić je kazao da je to nastavak jedne akcije da se napravi etnčki sistem odlučivanja.

 

“Ono što su bili uzroci blokada oni se ovim još pojačavaju. Ranije je trebalo jedna trećina kluba kod predlaganja, a sada je to 11. To je udovoljavanje zahtijevima HDZ-a, visoki predstavnik im je izašao u susret. Umjesto da visoki predstavnik pravi funkcionalniju državu on će je napraviti manje funkcionalnom. Nije ovo dobar put i žao mi je što se opredijelio da udovolji HDZ-u.

Naša zemlja neće funkcionisati dok ne bude imala istinsku demokratiju, ovo što sada imamo to sigurno nije”, kazao je Efendić.

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.