Admir Čavalić: Vlasti odbijaju svaku mjeru koja podrazumijeva manje prihoda u budžet

od root
Admir Čavalić: Vlasti odbijaju svaku mjeru koja podrazumijeva manje prihoda u budžet

Federalni zavod za statistiku objavio je najnovije podatke o inflaciji u FBiH. U julu je inflacija iznosila 17,6 posto u odnosu na juli prošle godine. Vlasti ne mogu spriječiti inflaciju ali mogu poduzeti niz mjera da olakšaju građanima.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar, kaže da je riječ o globalnoj inflaciji i naša inflacija je uvezena. Kraj inflacije se može očekivati kada se stabilizuju prilike na globalnom tržištu. To u principu znači da ako rast kamatnih stopa na globalnom tržištu uvjetuje pad inflacija i eventualno recesiju to će imati efekat i na Bosnu i Hercegovinu i mi ćemo uvesti. Ističe da početak i kraj vlasti ne zavisi od domaće vlasti, ali je odgovornost domaćih vlasti u ublažavanju efekata inflacije ili usporavanju inflacije.

“U Bosni i Hercegovini će vjerovatno doći do rasta kamatnih stopa jer naše banke prate evropske banke, ali to generalno nema nekog efekta na domaću privredu. Može nas čak voditi u neku recesiju što nije dobro ili da se desi stagflacija što znači da imamo inflaciju na djelu i kontrakciju privrede”, govori Čavalič.

Naglašava da za sada se toga nemamo, svi ekonomski parametri u vrijeme inflacije za BiH su pozitivni, osim inflacije, što je fascinantan fenomen. Dešava se rast izvoza, rast prihoda po osnovu poreza, rast plata, čak se i zaposlenost održava ili raste.

Kaže kako svaki nivo vlasti ima svoj udio odgovornosti koji je vrlo različit.

“Jedinice lokalne samouprave gradovi i općine mogu rasteretit građanstvo i privredu na način da privremeno ukinu parafiskalne namete, sa druge strane mogu razviti efektivne programe socijalne pomoći za one najugroženije, pa tako da naprimjer obezbjede jeftiniji prijevoz za neke ugrožene kategorije”, govori Čavalić kako lokalni nivoi vlasti mogu pomoći građanima u borbi protiv inflacije.

Za kantonalni nivo kaže da također mogu se ukinuti neki parafiskalni nameti i da je primjer za to Tuzlanski kanton za šume. Mogu kreirati programe socijalne pomoći koji će identificirati zaista one kojima je potrebna pomoć.

“Entiteti imaju najveću odgovornost. U FBiH je sada pravo vrijeme da se smanje doprinosi i da se visina poreza na dohodak ostavi ista na 10 posto, odnosno da se rastereti rad. Rasterećivanjem rada se olakšava i omogućava povećanje plata bez da vodi daljoj inflaciji. Svako vještačko povećanje plata poput onog u javnom sektoru samo predstavlja ulje na vatru inflaciji i tako je širom svijeta. U BiH se to ne dešava toliko u privatnom sektoru, mi smo radili niz istraživanja koji pokazuju da radnici u privatnom sektoru najviše očekuju rast plata”, pojašnjava Čavalić.

Dodaje da entiteti mogu imati adekvatnije programe zapošljavanja odnosno stabilizaciju tržišta rada i entiteti mogu ponoviti mjere vezane za parafiskalne namete i socijalnu pomoć.

“Kada je riječ o državi tu nastupa ekonomska diplomatija. Za borbu protiv inflacije protiv državnog nivoa može se radit na unapređivanju bilateralnih i multilateralnih odnosa odnosno da se olakša izvoz i da se olakša uvoz određenih proizvoda i usluga. Ukidanje akciza bi bila konkretna mjera.”, kaže ekonomski analitičar o mogućnosti državnog nivoa.

Podsjeća da je kod skoka cijena ulja u nekim gradovima u BiH ulje gdje su uvozili iz Srbije bilo tri KM, a u drugim gradovima po šest KM.

“Sada je pravo vrijeme da kroz ekonomsku diplomatiju osiguramo uvozne alternative ne samo finalnim proizvodima već i u faktorima proizvodnje. Naprimjer, cijena piletine je određena našim uvozom, odnosno rastom cijenom faktora proizvodnje. Državni nivo ima obavezu da se kroz dva ministarstva vanjskih poslova i vanjskotrgovinskih odnosa koordinirano djeluje kako bi imali ekonomsku diplomatiju”, kaže Čavalić.

Zaključuje kako vlasti u BiH odbijaju svaku mjeru koja podrazumijeva manje prihoda u budžet, a svaka mjera koja podrazumijeva svaku zabranu i regulativu se usvaja.

Izvor: klix

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.