Hadžidedić: Svi građani i politički akteri imaju pravnu obavezu da Schmidtove odluke tretiraju kao nelegalne i nelegitimne, te da ih u potpunosti odbace

od Press Služba SBiH
Hadžidedić: Svi građani i politički akteri imaju pravnu obavezu da Schmidtove odluke tretiraju kao nelegalne i nelegitimne, te da ih u potpunosti odbace

Ugledni bh. politolog, ekspert za međunarodne odnose i univerzitetski profesor, prof. dr. Zlatko Hadžidedić komentarisao je sadržaj nacrta mjera za Federaciju Bosne i Hercegovine koje će navodno nametnuti visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

“Prema Aneksu 10 Daytonskog mirovnog sporazuma, u kojem su definirana ovlaštenja Visokog predstavnika, Visoki predstavnik ne posjeduje mandat da vrši izmjene ustavnog poretka Bosne i Hercegovine definiranog u Aneksu 4 ovog sporazuma, a samim tim ni izmjene ustavne strukture jednog njenog dijela, kao što je Federacija BiH“, započinje profesor Hadžidedić.

Prema Hadžidediću, bilo kakav pokušaj zadiranja u postojeću ustavnu strukturu Bosne i Hercegovine, kakvu najavljuju izvori koji se pozivaju na Ured Visokog predstavnika – predstavlja direktno rušenje ne samo Aneksa 4, nego i rušenje cjelokupnog Daytonskog mirovnog sporazuma.

“A Visoki predstavnik sasvim sigurno nema mandat za to, jer i sam predstavlja dio ovog sporazuma i time direktno poništava i ukida svoju vlastitu funkciju i sve ovlasti koje iz nje proizlaze”, naveo je.

Podsjeća da Daytonski mirovni sporazum mogu poništiti, ili iz njega istupiti, samo zemlje-potpisnice.

„Dok ustavni poredak Bosne i Hercegovine mogu izmijeniti samo njeni građani, putem svojih predstavnika u Parlamentu ove zemlje. Stoga, želim jasno da poručim svim građanima Bosne i Hercegovine, kao i svim političkim strankama i akterima, da niko od njih nema obavezu da poštuje kao legalne i legitimne bilo kakve odluke Visokog predstavnika koje narušavaju ustavni poredak Bosne i Hercegovine“, zaključio je profesor Hadžidedić u izjavi za Radiosarajevo.ba.
Do 1. augusta visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuće mjere za ponovno funkcioniranje Federacije BiH, potvrđeno je iz više diplomatskih izvora.

U nacrtu odluke koja je već poslana na adrese ambasada u BiH, a koju je objavila TV N1, navedene su izmjene Izbornog zakona u odnosu na funkcioniranje domova, izbor rukovodstva Federacije BiH, izbor sudija Ustavnog suda FBiH kao i brojne izmjene koje bi trebale osigurati integritet izbornog procesa.
Izvor: Radiosarajevo.ba

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.