Obilježen 20. Juli – Dan sjećanja na žrtve Prijedora i doline Sane

od Press Služba SBiH
Obilježen 20. Juli – Dan sjećanja na žrtve Prijedora i doline Sane

U Prijedoru je danas klanjana kolektivna dženaza za 16 identificiranih žrtava, nevino ubijenim Bošnjacima u periodu od 1992. do 1993. godine.

Iz SBiH kazali su da se praksa “prikrivanja zločina” mora prekinuti i pozvali sve nadležne institucije i pojedince da udruže snage kako bi se pronašli svi nestali i dostojanstveno ukopali. Oni koji su preživjeli najveću golgotu na području Bosanske krajine, navode iz SBiH, zaslužuju istinu ali i pravdu, koja se može zadovoljiti jedino tako što će se zločin nazvati pravim imenom, a počinioci kazniti.

“Danas je grad Prijedor ispratio na vječni smiraj 16 nevino ubijenih Bošnjaka. Tužan je ovo dan za Prijedor i okolna mjesta. Iskreno se nadamo da će nadležni procesuirati one koji su učinili ove i slične zločine. Ovi ljudi zaslužuju pravdu “, kazao je Elvedin Hamzić (SBiH) koji je danas prisustvovao dženazi.

Općina Prijedor prva je u BiH po veličini zločina, po broju nestalih osoba, po broju masovnih grobnica, po broju koncentracionih logora smrti, kao i po broju sudskih predmeta na međunarodnim sudovima. U Prijedoru je ‘90-ih godina ubijeno 3.176 civila, uglavnom nesrpske nacionalnosti, među kojima 102 djece. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci oko 2.500 Prijedorčana, a za više od 600 žrtava još se traga.

Ubijene Bošnjake bacali su u pojedinačne, zajedničke i masovne grobnice. Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 501 lokaciji, u 73 masovne grobnice (primarne i sekundarne) na području deset općina i tri države – Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

 

 

 

 

 

 

Povezani članci

Stranka za BiH

Budite slobodi da nas kontaktirate.

Posljednje vijesti

@2022 – Sva prava pridržana. Stranka za Bosnu i Hercegovinu.